Willem Johannes Theodorus Kloos aan Willem Witsen
Plaats: Den Haag |
Datum: 8 november 1908 |
Verblijfplaats: KB 75 C 51 |
[1:1]
Den Haag
Regentesselaan 176
8 Nov. 1908
Beste Wim,
Nu heb ik je een bericht meê te deelen, dat je waarschijnlijk veel genoegen zal doen. De uitgevers van De Nieuwe Gids, de Maatschappij ‘Luctor et Emergo’, alhier, hebben de XXe Eeuw van Groesbeek aangekocht. Een poosje geleden, op een Zaterdagmorgen, is de heer Groesbeek onverwacht hier gekomen. Hij was heel vriendelijk, zei, dat hij wel van de XXe Eeuw af zou willen, omdat die lang zoo goed niet meer ging als vroeger, en dat het ook eigenlijk verkeerd was, als twee tijdschriften, gelijk de XXe Eeuw en de Nieuwe Gids, elkander in de wielen bleven
[1:2]
rijden, tot schade van allebei. Hij stelde daarom een vereeniging voor. Hij zei, voor den schijn, dat hij ook wel de N.G. zou willen koopen, maar dit was slechts halfgemeend, want hij kwam er niet meer op terug. Hij zei ook, dat hij makklijkheid van betaling zou geven, en niet hoog in zijn eischen zou zijn. Groesbeek ging toen weg, en wij waarschuwden natuurlijk Luctor et Emergo, die zich toen met hem in verbinding hebben gesteld. Groesbeek bleek toen echter niet zoo weinig-vragend te zijn, als hij had beloofd. Hij vroeg nl. f 2 500,- welke som onze uitgevers echter zóó hoog vinden dat zij niet óók nog de risico op zich kunnen nemen van eventueel verlies. Natuurlijk zullen wij er in elk geval veel beter aan toe zijn, dan in het laatste jaar, dat een bijzonder zwaar jaar is geweest. Maar toch, zegt Luctor, zal er misschien nog wel geld bij moeten. Daarom
[1:3]
beste Wim, ben ik zoo dolblij met de uitgave van mijn Verzen, die te mijnen voordeele op touw is gezet, omdat ik van de opbrengst daarvan het eventuëele verlies hoop te kunnen betalen.
Ik vind het allemachtig-mooi van je, Wim, en van Nieuwenhuis en de andren, dat jullie je zooveel moeite voor mij geeft. Geloof me, dat ik jou en de andren er zeer oprechtlijk dankbaar voor ben.
Met hartelijke groeten, ook voor Marie, en een flinken handdruk
je oude vriend
Willem.
Ik heb een heelen stapel Onze Kunst voor je, dien ik je, door mijn razende drukte, nog niet heb kunnen zenden, maar je krijgt ze nu toch gauw.