De inrichters van Bordeaux-Parijs hadden het voor goed geleerd, en onthouden: hun wedstrijd was te veel geworden een pistekoers voor baanrenners. Daarom dat de manier van gangmaken weeral eens veranderd werd. Het zou gaan achter het Derny-Rijwiel, een gewone fiets dus, maar waarop een motor werd geplaatst om de snelheid te kunnen verhoogen.
Het was weeral een nieuweling die den wedstrijd won, namelijk de Fransche renner Laurent.
Veel schoone dingen gezien in dien koers, waarin er. zooveel meer werd gevraagd van den athleet, en min van den ‘gemekaniseerden mensch’, De snelheid verlaagde maar de athletieke verdienste stond veel hooger.
Schoone dingen gezien, zeggen we. Lijk van Trialoux, de Sportbestuurder van Stan Lauwers, die zijne tranen niet bedwingen kon, toen hij het vertelde: zonder die bandbreuk, zou mijn renner gewonnen hebben!
- En zou ik denkelijk mijne plaats hebben veroverd in de Ronde van Frankrijk!... Kwam van Lauwers zelf, die er aan toevoegde: want 'k heb vrouw en kinderen, en... en die moeten eten!
Emiel Masson-vader die zijn zoon tot gangmaker diende. Diezelfde Masson die, 15 jaren te voren, zegevierend het Prinsenpark van Parijs binnen reed, in den eigensten Bordeaux-Parijs!
Wat zal hij beleefd hebben aan roerende en treffende herinneringen!
We zien Rossi nog rijden vóór Tours: hij geleek een zwevenden arend in de zonnige luchten. Maar rond Orléans?... Daar verloor hij een zijner vleugelen en... en hij stuikte ten gronde!
René Walschot, wier haar nog blonder is dan het zand van de zee, en die zoo moedig streed, hij de David, tegen die Goliath die ook Laurent noemde!