Mike Lorsch, de macro-biotische uitdaging:
Eliminatie of Satori
‘Je moet eerst de werkelijkheid van deze kultuur objektiveren, los komen van het integratie-proces, om een eigen orientatie te kunnen vormen, niet vanuit een a-sociaal gevoel, maar alleen maar om een eigen standpunt te bepalen.
Niet alleen maar meelopen in een optocht, maar je bewust zijn van je eigen aandeel in die slurf van lopende mensen, en je afvragen: wat doe ik hier? Waarom loop ik mee? waar gaat de weg heen?
Het doel is individualisering, zodat je met andere bewustwordende individuen aan een leefbare wereld kunt verderbouwen. Dit houdt in het instandhouden van elementaire tradities, en het wijzen op denaturiseringen: witbrood, aardappels - i.p.v. graan -, fluor i.p.v. zuiver drinkwater, het de mens onthouden van een leefbare woning, het raffineren van zout, de te grote nadruk gelegd op het maken van nieuwe dingen, het gebruik van kunstmest en insecticides, het achterwege laten van een spirituele vorming.
In feite gaat het er om, dat de mens nog steeds opgevoed wordt in een sfeer van maatschappelijke arbeid en voortplanting. Vergeet niet, Simon, de mens is op dit moment ronduit een pest; denk maar aan de roofbouw op het geboomte, mineralen, aardolieprodukten, alle denkbare ertsen van ijzer tot goud en aluminium, de schadelijke invloed van de mens op de planten- en dieren-wereld, op de vissen, de laatste fasen der kolonialisering d.m.v. de economie: de kruisvaarder, de ontdekkingsreiziger, de imperialist, de annexatie van handel via spiegeltjes en kralen, de missionaris, het misbruik van de Bijbel, en nú de peace-worker en technical assistance expert, die ‘hulpverlening’ beoefent in ‘onderontwikkelde’, ‘achtergebleven’ gebieden.
De hele wereld is op onverklaarbare wijze terechtgekomen in éen greep van kompetitie, dat betekent een modern leger, moderne fabrieken, scholing, onder het motto van vooruitgang. Moet de mens de natuur in zijn diepste wezen veranderen, of moet hij een symbiose vormen met de natuur?
Er bestaan verschillende kulturen op de wereld; moeten wij alle kulturen klakkeloos onze conceptie van beschaving bijbrengen?
Zijn levensgeluk en materiele welvaart identiek aan elkaar?’