Zijn rivaal in de campagne voor de Republikeinse kandidatuur in 2000, senator John McCain, legde het zo mogelijk nog onomwondener uit: de president van Amerika heeft de constitutionele plicht het land te beschermen. Dat is genoeg om een oorlog te beginnen. De Verenigde Naties kan de president aan zijn laars lappen, die hebben hem niet gekozen.
De oorlog is al bijna twee maanden voorbij. Maar de bezetters hebben geen bewijs gevonden dat Irak inderdaad beschikte over massavernietigingswapens die een onmiddellijke bedreiging vormden voor de Verenigde Staten en de rest van wereld. Het speciale onderzoeksteam dat Amerika naar Irak zond om de massavernietigingswapens in kaart te brengen en te analyseren, is twee weken geleden onverrichter zake naar huis teruggekeerd. Ook van de vermeende banden tussen Saddam Hoessein en Al-Qa'ida is geen spoor gevonden.
De conclusie is onontkoombaar: wij zijn door Bush en Blair belazerd. Zij hebben de politieke en publieke opinie in eigen land en de wereld stelselmatig voorgelogen, toen zij meer dan een jaar lang beweerden over onomstotelijke bewijzen te beschikken dat Iraakse massavernietigingswapens een rechtstreekse en onmiddellijke bedreiging van de wereldvrede vormden. De overgrote meerderheid van de leden van de Veiligheidsraad twijfelde aan deze Amerikaanse voorstelling van zaken en stemde niet in met een resolutie die een oorlog tegen Irak volkenrechtelijk mogelijk zou maken. Diezelfde meerderheid heeft het gelijk volkomen aan haar zijde gehad.
Hardop durft niemand deze conclusie voor zijn rekening te nemen. Maar ze wordt wel degelijk onderkend en ze betekent een enorme klap voor het prestige van vooral de Verenigde Staten. Het staat nu immers vast dat de regering van president Bush welbewust - zie Wolfowitz’ uitspraken - heeft gelogen teneinde een oorlog te kunnen beginnen. Waarom Washington in het vervolg nog geloven als het gaat om Iran, Syrië, Noord-Korea, Libië, Frankrijk of Duitsland?
Vanzelfsprekend is in Washington het zoeken naar een zondebok al begonnen. Die is in principe al aangewezen. De inlichtingendien-