Een woord van waardering
Ricky Stutgard heeft door uitgifte van deze sportencyclopedie wederom gedemonstreerd dat hij een doorzetter is.
U moet weten dat wij al jaren vrienden zijn en deze vriendschap is ontstaan toen wij samen Suriname vertegenwoordigden in de nationale judoselektie.
Tijdens zijn gevechten bewonderde ik hem al om zijn doorzettingsvermogen en zijn prestaties logen er niet om. Helaas beoefent hij vanwege omstandigheden deze tak van sport niet meer.
Wie gedacht had dat hij zich volledig uit het sportgebeuren zou terugtrekken heeft zich aardig vergist. Hij maakte zich namelijk verdienstelijk binnen de atletieksport. Al in 1983 kwam hij uit met ‘Wat zit verkeerd in de atletieksport van Suriname?’ en publiceerde zo het eerste Surinaamse atletiekboek.
Na uitgifte van dat sportboek zei Ricky mij dat hij een sportencyclopedie wilde schrijven, maar dat klonk als een grote grap. Wie kan nu over takken van sport schrijven zonder dat hij deze ooit gezien heeft?
In augustus 1989 dacht ik hier anders over na verscheidene onderwerpen van het concept te hebben mogen doornemen. Bij mij rees meteen de vraag ‘Hoe is hij aan al deze gegevens gekomen?’
Uit zijn antwoord bleek dat hij vijf jarenlang in de archieven van bibliotheken had doorgebracht. Hoe hij dit heeft kunnen combineren met zijn studie is voor mij nog steeds een raadsel, daar hij in deze periode ook het M.O.A. scheikunde diploma en de titel Bachelor of Science in de veeteelt behaalde.
Op z'n vraag als ik hem wilde helpen bij de afronding en publicatie van dit sportboek, was mijn antwoord natuurlijk ‘Ja’, daar Ricky in mijn ogen het onmogelijke had bewerkstelligd.
Aangezien Ricky iemand is die niet van stagnaties houdt, benoemde hij mij van het één op het ander moment tot zijn public relation-man, die ervoor moest zorgen dat de nodige financiën verkregen, en de noodzakelijke reclames gemaakt werden.
Dit was voor mij een hele eer.
Deze sportencyclopedie is een stuk Surinaamse geschiedenis, die misschien verloren zou zijn gegaan, indien Ricky niet het initiatief had genomen om het vast te leggen.
Des te meer moet dit initiatief gewaardeerd worden, als we eraan denken dat door de branden van de laatste tijden (bv. het Kantongebouw) veel archiefmateriaal verloren is gegaan.
Mensen die zich voor Suriname verdienstelijk hebben gemaakt moeten gewaardeerd worden.
Zo vind ik ook dat Ricky Stutgard gewaardeerd moet worden voor het werk dat hij heeft geleverd. Mensen als Ricky Stutgard zijn zeer, zeer zeldzaam in Suriname.
Luciën G. van Leeuwaarde
Public Relation-man