wielrenwedstrijden georganiseerd. Zo werden in verband met de sportweek 1931 op zondag 6 september wielrenwedstrijden georganiseerd. Deze wedstrijden hadden als startpunt de omgeving van de oude Israelitische begraafplaats, 14 deelnemers namen aan deze wedstrijd deel en honderden toeschouwers schaarden zich langs de weg. Dankzij de uitstekende assistentie van de politie konden de diverse nummers ongehinderd plaats hebben. De eerste race begon om 15.00 uur en na elk 3 minuten startte een volgende deelnemer. Bij loting was de volgorde van starten bepaald en merkwaardig genoeg was dat de nummers 1, 2, 3 en 4 ook op de eerste, tweede, derde en op de vierde plaats eindigden.
W. Kong A Sang werd eerste in een tijd van 14 min.30 sec. Vervolgens gingen respectievelijk over de finish E. Oldenstam (14 min. 35 sec.), H. Klei (15 min. 05 sec.), de Witt (16 min.), Fintley (16 min. 56 sec.) en Gomes (17 min. 11 sec.). De prijzen die aan de wielrenners werden uitgereikt waren respectievelijk Sf. 20,--, Sf. 15,--, Sf. 10,--, Sf. 7,50, Sf. 5,-- en Sf. 2,50.
Na deze wedstrijd vond een wedstrijd plaats tussen de drie besten. De afstand was nu langer en ging ditmaal van de Oude Israelitische begraafplaats naar de Tweede Rijweg, Verlengde Gemenelandsweg, Eerste Rijweg en dan terug. E. Oldenstam werd wederom eerste en H. Klei tweede.
Door de Tweede Wereldoorlog was de wielrensport jaren op de achtergrond geschoven, maar in 1948 kwam er wederom opleving.
Ter gelegenheid van het 50 jarig regeringsjubileum van H.M. Wilhelmina in september 1948, werd een comité samengesteld voor het organiseren van wedstrijden. Het comité bestond uit de volgende personen; Wim Bosverschuur, lt. Harry Pelkman, lt. de Boer, J. de Vries en majoor Dongen.
Er werd een wedstrijd over 80 km georganiseerd, welke op donderdag 2 september werd verreden. De start vond om 14.00 uur plaats en Wilfred Kross (23 jaar) won deze race in een tijd van 2u.26min.4sec. Bisnath Balkaran (20 jaar) werd tweede en J. Jagnannansingh (27 jaar) werd derde.
Met deze overwinning was het tijdperk van Wilfred Kross ingeluid. Hij zou tot 1952 de meest dominerende wielrenner van Suriname zijn.
In verband met de sportweek 1950 werd een wedstrijd over een parcours van 7 km georganiseerd en de wielrenners zouden 6 maal deze afstand moeten afleggen. Op 3 september vond de wedstrijd plaats en Wilfred Kross werd hiervan de winnaar (1u. 13 min. 30 sec.), no 2, 3 en 4 waren respectievelijk Brewster, Frank Moll en Staniramsing.
Bij de dames werd 14 km verreden en als winnares kwam Truus Mack uit de bus, terwijl Ida Gunthman en Olga Sumter tweede en derde werden. Op zondag 12 november 1950 werd een wedstrijd tussen de wielrenners Kross en Tjong A Kiet over 240 km georganiseerd. Wilfred Kross was oppermachtig, daar hij Tjong A Kiet wel 20 km achter zich liet.
Op maandag 11 december 1950 behaalde Kross zijn derde overwinning door de 20 km race in 32 minuten af te
Wilfred Kross (l) en trainer Coutinho
(foto mevr. Kross)
leggen. Tweede werd Frank Moll, gevolgd door Eugene Liauw A Ngie en Benschop. Aan deze race namen 26 wielrenners deel.
In mei 1951 vertrok Wilfred Kross naar Guyana voor het deelnemen aan enkele wedstrijden aldaar. Dit was de eerste maal dat een Surinamer aan een internationale wedstrijd deelnam. Kross verbeterde daar het record op de 3 mijl in een tijd van 8 min. 44.7 sec. Hij kreeg als winnaar 2 rijwielen en voor de lapwedstrijden in de drie en vijf mijl wedstrijden 2 medailles. Aan deze wedstrijden nam ook Trinidad deel.
Op 7 juni 1952 werd de Surinaamse Wielrenners Bond (in september 1959 omgedoopt in Surinaamse Wielren Unie) opgericht. Het eerste bestuur bestond uit de personen: Phedor Emanuels (voorzitter), Jacques Stuger (secretaris), Harold Heath (penningmeester), Willebrod Axwijk, Brewster, Lieuw Choy en mej. Olga Sumter (commissarissen).
Op 8 november 1952 werden over een afstand van 70 km wegwedstrijden georganiseerd. Eugene Liauw A Ngie werd toen eerste, Berghout tweede en Wim Gummels derde. Wilfred Kross die deze wedstrijd zowel in 1950 als 1951 had gewonnen, moest tijdens deze race eruit stappen.
Op de 28 km voor dames werd Truus Mack kampioene en Ina Landvreugd semi-kampioene.
In verband met de opening van het toenmalige Suriname Stadion werden op 31 augustus en 1 september 1953 de eerste internationale wielrenwedstrijden in Suriname georganiseerd. Wim Gummels leverde de beste prestatie