Sportweek:
Sportweek: De oorsprong van de traditionele sportweek, die jaarlijks rond de maanden augustus-september in Suriname wordt georganiseerd, moet in 1890 gezocht worden.
Na de dood van koning Willem III in 1890 werden in de maanden augustus-september in verband met de jaardag van Wilhelmina feestelijkheden georganiseerd.
In het jaar 1893 werden voor de eerste maal sportactiviteiten door de ‘Vereniging voor Nationale Feesten te Paramaribo’ georganiseerd.
In het jaar 1898 (en wel op 1 september) kwam Wilhelmina op de troon nadat ze op 31 augustus 18 jaar oud geworden was, nog regelmatiger werden activiteiten in de genoemde maanden ontplooid.
Ondanks het feit dat al aan het eind van de 19de eeuw verscheidene activiteiten georganiseerd werden, moet toegegeven worden dat de trant van een sportweek pas in het jaar 1923 te zien was. In dat jaar herdacht koningin Wilhelmina haar 25-jarige regeringsjubileum en om hieraan een sportkarakter te geven, organiseerde het Rooms Katholieke Sportcomité op 4, 5 en 6 september sportactiviteiten.
De takken van sport die toen bedreven werden waren atletiek, korfbal, voetbal, roeiwedstrijden, wielren- en motorbotenwedstrijden.
In mei 1931 werd de gedachte geuit binnen het Surinaamsche Sportcomité een sportweek in augustus te houden. Van meerdere zijden werd echter de vrees geuit dat de termijn van voorbereiding en training tekort was en de zaak daardoor op een mislukking zou uitlopen. Ondanks deze vrees werd het Sportweekcomité opgericht onder voorzitterschap van de heer Bruyning, terwijl aan gouverneur A.A. Rutgers (1928-1933) het beschermschap werd aangeboden.
De voorbereiding bracht veel werk met zich mee, doch het uitvoerend comité verkreeg van verschillende zijde loyale medewerking, dat haar taak zeer verlicht werd en vruchtbaar werk bericht kon worden.
De eerste Sportweek startte op dinsdag 25 augustus 1931 met atletiekwedstrijden. De overige takken van sport die toen bedreven werden, waren; wielrennen, roeien, motorbotenwedstrijden, voetbal enz.
Het hoogtepunt van deze sportweek was de uitreiking van de prijzen op de filmavond in Bellevue, waar gouverneur A.A. Rutgers (1928-1933) de prijswinnaars persoonlijk toesprak.
In 1951 werd voor de eerste maal het sportvuur aangestoken, welke de gehele Sportweek moest blijven bran den. De atleet die deze eer te beurt viel, was Ludwig de Sanders (zie Ludwig de Sanders). Met de komst van het sportvuur werd de eerste sportman van het jaar uitverkoren (zie sportman van het jaar).
De Sportweek heeft door de loop van de jaren vele hoogtepunten gekend, maar na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 werd ze langzaam maar zeker op de achtergrond geschoven.