Parima:
Parima: Rond 1948 voteerde de Staten van Suriname op initiatief van Wim Bosverschuur Sf. 100.000,-- voor de bouw van een volkszwembad. Door omstandigheden vond de bouw geen voortgang en het geld werd voor andere zaken besteed. In een vergadering van 30 december 1953 werden de stichtingsakte en de statuten vastgelegd en verder de bouw en eventuele exploitatiekosten besproken van het algemeen zwembad.
Gouverneur Klaassesz (1949-1956), die een stoot gaf in deze zaak, stelde voor om daadwerkelijk te beginnen met het inzamelen van gelden welke aktie Sf. 46.000,-- opbracht.
De rol die de heer Willem Campagne hierbij speelde is niet weg te denken en hij mag beschouwd worden als de geestesvader van het volkszwembad (zie Willem Campagne, zie zwemmen). De inzamelaktie werd gecoördineerd door een werkcomité, de Stichting Algemeen Zwembad Suriname. Degenen die hierin zitting hadden waren: Willem Campagne, Emile de la Fuente, Speek, van Zuylen en Pool.
De Nederlandse regering schonk de stichting Sf. 175.000,-. Na het vertrek van gouverneur Klaassesz (1949-1956) nam gouverneur Tilburg (1956-1962) de zaak over en wist ook nog heel wat los te krijgen uit het bedrijfsleven. Van de toenmalige regering werd een renteloos voorschot van Sf. 42.000,-- gekregen, dat terugbetaald moest worden uit de opbrengsten van loterijen en het verkoop van zegels.
In november 1958 werd middels een inzendwedstrijd de naam van het algemeen zwembad gekozen namelijk: Parima. De inzenders Franklin E. Vreden, H. van Ritter en F.W.H. Panday hadden deze naam ingezonden. Andere ingezonden namen waren Anakie, Pireng, Skroertje, Neptunes enz. Op 12 december 1958 werd Parima door gouverneur Tilburg geopend en de 7-jarige Marina Ziel mocht de eerste duik in het bad nemen.
Ir. Winter, voorzitter van de zwembond, loofde een zilverenbeker uit voor schoolwedstrijden voor de compe-