ten. Men verlengde toen de afstand met 195m, zodat de koningin onder een dak de winnaar kon opwachten. Vanaf toen is de afstand van de marathon 42,195 km inplaats van 42 km (zie Het Marathonboek door Willson e.a.)
In 1980 ontstond de drang om de marathon in Suriname te organiseren, maar door de bezwaren die rezen liet men dit idee varen en organiseerde men de halve marathon. Velen vonden het namelijk niet verantwoord met een volledige marathon te starten, daar men bang was dat door overmatige inspanning atleten de dood zouden kunnen vinden.
Op 25 november 1980 werd de eerste halve marathon (22,195 km) door Headly Brown gewonnen. Aangetekend dient te worden dat ondanks het feit dat in 1980 de eerste halve marathon hier werd georganiseerd, enkele jaren eerder (6 juni 1976) een Surinamer een halve marathon al had uitgelopen, namelijk Desiré Bouterse die op Grenada op de 20,5 km afstand vierde werd.
Op zaterdag 19 april 1986 was het eindelijk zover. Henk Otto Treurniet werd de eerste Surinamer die aan een volle marathon deelnam en deze ook uitliep, maar dan wel te Rotterdam.
Henk Treurniet geboren op 13 juni 1935 te Nieuw-Nickerie was lid van de sportvereniging Gazelle en was een vaste verschijning in de veteranen kategorie tijdens de traditionele landelijke 10 km straatlopen en de Paul Breeveld halve marathon in ons land.
Met toestemming van de Surinaamse Atletiek Bond nam deze veteraan deel aan de zesde Internationale Phillips Rotterdam Marathon en legde deze afstand af in 3u.55 min.04 sec. De eerste Surinamer die een marathon uitliep had zich al aangemeld, maar het organiseren van de eerste marathon in Suriname zou nog lang op zich laten wachten. Wij zouden het hier moeten blijven doen met de Paul Breeveld halve marathon.
Paul Breeveld begon op 18-jarige leeftijd (1963) met de atletieksport. Hij werd geïnspireerd door Rudolf Madretsma en het was op diens voorstel dat Breeveld naar Roda '54 ging. Trainer George Wiebers was zijn eerste trainer en na vier jaar in Roda '54 te zijn gebleven, stapte hij over naar Olympia, alwaar hij trainde met atleten als Doest, Marinus Zalman, Herbert Sandvliet enz.
Paul Breeveld was geen kampioensatleet, maar was steeds tijdens elke lange afstandswedstrijd te zien. Door zijn bekende ‘comische’ eindsprint werd hij de lieveling van het publiek.
In april 1980 raakte hij betrokken bij een verkeersongeluk, dat hem gedeeltelijk verlamde. Paul Breeveld kwam deze teleurstelling niet te boven en stierf op 1 juli 1980. Op verzoek van zijn vereniging Olympia gaf de SAB in 1981 de halve marathon de naam van Paul Breeveld.