van het golfspel en alles wat daarmee samenging. Het bestuur van ‘Paramaribo’ bestond uit de volgende personen:
- | H. Meyer (voorzitter) |
- | A.B. van Luyk (secretaris) |
- | J. Borstlap (penningmeester) |
- | G.J.C. van der Schroeff (Commissaris) |
- | C.R. Singh (Commissaris) |
- | J. de Vries (Commissaris) |
- | P.H. Sheppard (Commissaris) |
De club keek uit naar een geschikt veld en vond het terrein van de familie Pont aan het Pad van Wanica. Men had echter veel geld (ongeveer Sf. 30.000, -) nodig om het terrein tot een geschikt golfveld te maken. Grote maatschappijen die er wat in zagen, verleenden financiële medewerking en ook de leden droegen hun duitje bij door aandelen te kopen. In snel tempo werkte men aan de egalisatie en beplanting van het terrein, dat niet meer was dan een oneffen weiland. Het departement Landbouw heeft hierbij goed werk verricht, terwijl de heer Waller met het dagelijkse toezicht belast was.
Ook werd de constructie van een eenvoudig doch degelijk clubhuis ter hand genomen.
Na deze arbeid kreeg men de beschikking over een golfveld van 9 hectare, dat naar internationale maatstaven gemeten wel wat klein was.
In 1955 werd golfclub Paramaribo pas goed geopend en vanaf toen groeide zij uit tot een sportorganisatie die in 1961 ongeveer 100 leden telde.
Een belangrijke stap van de golfclub Paramaribo was het aantrekken van trainer Jimmy Maraj, hij was tevens belast met de supervisie over het veld. Trainer Maraj had een goede naam in het buitenland.
Op zondag 31 november 1958 kwam een team van Paramaribo uit tegen een team van golfclub Moengo. Eerstgenoemde won deze wedstrijd met 15-9.
In 1958 werd voor de eerste maal het Medail Playtournooi georganiseerd; de heer Clark won dit toernooi.
Op maandag 18 mei 1958 werden voor de tweede maal golfwedstrijden georganiseerd in het kader van het Medail Playtournooi. Er heerste een aangename stemming en als winnaar kwam uit de bus R. Sparenberg.
De heren L. Tjon Pian Gi en Phillips werden respectievelijk tweede en derde.
In het begin van de zestiger jaren werden steeds meer golfwedstrijden georganiseerd. Zo werd in maart 1961 de competitie om de Shell Cup afgedraaid. Bij de heren werd de finale gespeeld tussen Jack Fernandes en A. Hedges. Fernandes kwam als winnaar uit de strijd. Bij de dames versloeg E. Womeldorf, M. Parlette in de finale. In december 1961 werd het landskampioenschap georganiseerd. Bij de heren werden 1e en 2e Dr. S. Ruby en A. Hedges, terwijl bij de dames mevr. G. Treurniet en E. Napier met de eer gingen strijken.
Hierna werd gestreden om de Lichtveld Cup en als winnaars kwamen uit de bus G. Anderson en Dr. S. Ruby. Op 5 en 6 november werd de eerste internationale wedstrijd gespeeld en wel tussen Jack Fernandes van Suriname en Frits Zinhagel van Curaçao. Fatum had namelijk het initiatief genomen om zowel in Suriname als op Curaçao een toernooi te organiseren en de winnaars tegen elkaar te laten uitkomen.
Jack Fernandes won in Suriname, terwijl Frits Zinhagel op Curaçao met de eer ging strijken en zodoende kwamen de heren tegen elkaar uit. Onze landgenoot won met een verschil van 9 punten.
1966 was overigens een belangrijk jaar voor de golfsport, daar golfclub Paramaribo koning Leopold van België op bezoek kreeg. Met Leo Tjin A Djie speelde de koning tegen Jules de Vries en S.G. Newcomb een partijtje golf, welke op 2 december 1966 werd georganiseerd. Laatstgenoemden verloren deze partij.
Tijdens de nationale kampioenschappen van 1966 werd Harold Scholz de nieuwe kampioen.
Tot grote hoogten kwam het niet in de golfsport, wel werden verscheidene internationale toernooien georganiseerd. Een hoogtepunt was wel de overwinning van Suriname op Guyana in het weekend van 13 en 14 oktober 1973. Na jaren van strijd lukte het de Surinaamse golfspelers voor de eerste maal een overwinning te boeken op onze Guyanese buren. Het was bovendien een grandioze zege op alle fronten. Bij de heren versloeg Suriname Guyana met 33-21, waarbij onze heren in teamverband 18,5 punten behaalden tegen de gasten 8,5.
Tijdens de individuele wedstrijden behaalde Suriname 14,5 en Guyana 12,5 punten. Suriname werd vertegenwoordigd door de heren: Chehin, Freud, Hedges, Tjon Pian Gi, Neven, Mills, Walker, Fernandes, Ziel, Jenkins, Batacharhie, Engelhard, de Vries, Oostvriesland, Tjin A Djie en Wegner.
Onze dames versloegen de Guyanese dames met 12,5-8,5 en voor Suriname kwamen op het veld Sauma, Tong, Hermelijn, Klass en Tjon Pian Gi.