Chin, Johan,
Chin, Johan, begon in 1949 te biljarten in de toenmalige Colabas van de heer Vriendwijk aan de Keizerstraat, samen
Johan Chin (foto De Ware Tijd)
met jongens als Waldi en Paul van Gelder, Eliuszoon en Eugene Balschen ‘bochel’.
Ze betaalden 30 cent voor een half uur en speelden om een popsicle. Later ging hij spelen in Bodega en in de Chinese club Kooi Tjien Foei aan de Herenstraat.
In 1951 moest Chin voor zijn werk naar Nickerie en in 1952 speelde hij daar zijn eerste tournooiwedstrijd. Enkele sterke stadsbiljarters te weten Iwan en Andre Kaersenhout en Ako Chin A Hing, kwamen op uitnodiging naar Nickerie, waar ze het opnamen tegen een team van Nickerie. De Nickeriaanse ploeg bestond uit Asang Tjon Tjauw Liem, Johan Li Piang en Johan Chin. De stadsploeg won dit tournooi.
In 1953 won Chin een tournooi in Nickerie en dat jaar nam hetzelfde Nickeriaanse ploeg van 1952 (.m.u.v. Li Piang) het op tegen Paul Indiaan en Helderman van Wageningen. Dit tournooi eindigde in een draw.
In 1960 keerde Chin naar de stad terug en werd toen lid van de jongerenvereniging Spes Patriae. In die dagen speelde hij regelmatig met Frank Adams en Iwan Kaersenhout en kreeg hierdoor de kunst van het biljarten onder de knie.
In 1969 nam hij voor de eerste maal aan een groot tournooi deel. Het Park organiseerde namelijk het clubtournooi en behalve deze club, namen ook deel de Politie, de Kaderclub, Militairen en de PWO. Chin speelde samen met Iwan Kaersenhout en Buitenman voor de Kaderclub. Het Park, bestaande uit Verwey, Aksel en Erwin de Vries, werd kampioen.
Tussen 1969 en 1974 werden er geen wedstrijden meer georganiseerd, maar in 1974 organiseerde het comité onder leiding van Eugene Brohim de persoonlijke kamppioenschappen. Johan Chin werd toen voor de eerste maal landskampioen (zie biljart).
In 1975 behaalde Spes Patriae het clubkampioenschap en deze vereniging werd vertegenwoordigd door Johan Chin, Frank Adams en George Benjamin. De persoonlijke kampioenschappen van 1976 brachten voor Chin wederom het kampioenschap. Paul Chin A Foeng werd net als in 1974 wederom tweede en Iwan Kaersenhout bezette de derde plaats.
In januari 1977 nam hij voor de eerste maal deel aan internationale wedstrijden. Op Curaçao versloeg hij alle sterke biljarters en won al zijn partijen in de libre-klasse.