kromo (zie Gerold Pawirodikromo). De judoka's waren Ricardo Elmont, Helio Tsai A Hoen, John Kohinor, Lucien Snip en Ricky Stutgard.
800m prijsuitreiking 1978
Links: Gerold Pawirodikromo, rechts: Alberto Juantoreno; tweevoudig Olympisch kampioen 1976.
(foto G. Pawirodikromo)
De volleyballers bestonden uit jongens als Paul de Baas en Frank Judell. De prestaties van de volleyballers waren beneden niveau, onze ploeg verloor van Puerto Rico, de Nederlandse Antillen, Venezuela en Cuba met 0-3. In de verliezerspoule verloren ze van Guatemala met 2-3. De judoka's moesten zich tevreden stellen met twee vierde plaatsen, namelijk in het half-lichtgewichtsklasse (Ricky Stutgard) en het half-middengewichtsklasse (Ricardo Elmont).
Het was Gerold Pawirodikromo die de eer van Suriname redde door op 17 juli 1978 op de 800m zilver te veroveren in een tijd van 1:47.46 min. Gerold werd hiermee de eerste Surinamer die tijdens de Cacso spelen een zilveren medaille veroverde.
Medellin '78 kreeg een staartje, daar enkele volleyballers zich aldaar misdroegen en terug in Suriname werd tenminste één voor zijn leven geschorst. De gehele Surinaamse volleybalwereld kwam in opstand, waardoor de Suvobo genoodzaakt was deze straf terug te trekken. In 1982 lag het in de bedoeling een ploeg van 80 man naar Havanna (Cuba) te sturen, maar vanwege financiële problemen werd de ploeg tot 17 man gebracht. Dennis Malone (zie Dennis Malone), Jegney Barron en Sammy Monsels (zie Samuel Monsels) waren de atleten, terwijl de judoka's Lucien van Leeuwaarde en Winston Currie waren. Als zwemmers gingen mee Pauline Nesty (zie Pauline Nesty), Hugo Goossen (zie Hugo Goossen), Guno van der Jagt en Deborah Cheng (zie Deborah Cheng). Lucien van Leeuwaarde (zie Lucien van Leeuwaarde) kreeg brons in de midden-gewichtsklasse. Sammy Monsels werd met 10.61 sec. 7de op de 100m, terwijl Dennis Malone met 10.8 sec. al in de halve finale was uitgeschakeld. Op de 5000m werd Jegney Barron 9de met 16:03. 92 min., terwijl hij op de 10.000m een nieuw Surinaams record vestigde met 33:49.73 min. en 7de werd.
De prestaties van de zwemmers waren nihil.
Nog nooit eerder is er zo'n grote sport-delegatie naar het buitenland vertrokken als in 1986. Er werden niet minder dan 80 sporters naar Santo Domingo gestuurd. In deze delegatie zaten een heren en een dames volleybalploeg, atleten, schutters, judoka's en zwemmers.
Het was onverstandig zo'n grote ploeg naar Santo Domingo te sturen, daar slechts één medaille veroverd werd en de deskundigen al van tevoren wisten dat vele van onze sporters op een veel lager niveau waren dan het niveau van de Cacso-spelen.
Anthony Nesty (zie Anthony Nesty) won op de 100m vlinderslag met 56.09 sec. goud voor Suriname, hiermee werd hij de eerste Surinamer die een gouden medaille veroverde tijdens de Cacso-spelen. Hij werd dat jaar uitgeroepen tot sportman van het jaar (zie sportman van het jaar).