B
Badminton:
Badminton: een door twee of vier personen te spelen en enigzins op lawntennis gelijkend spel, waarbij een pluimbal (shuttle) bestaande uit een half bolletje van kruk (doorsnede 25-28mm), waarop 14 veertjes zijn geplaatst met licht veerkrachtige rackets over een 76 cm hoog net, waarvan de bovenkant zich 1,55mm boven de grond bevindt, moet worden geslagen met dien verstande dat deze pluimbal niet in aanraking met de grond mag komen. Het net verdeelt het 13,40 m lang en 5,81 m of bij dubbelspel 6,1 m brede speelveld in 2 gelijke delen. De pluimbal wordt vanuit één der 2 serveervakken op een speelhelft kruiselings over het net geserveerd en alleen de serverende partij kan punten behalen. Een game wordt gewonnen door de speler die het eerst 15 punten (bij dames-enkel spel 11 punten) verovert. De duur van de game kan worden verlengd indien de stand 13-13 of 14-14 (bij dames-enkelspel 9-9 of 10-10) wordt bereikt. Bij twee gewonnen games is het spel beslist.
Of India het land van oorsprong was, is niet bekend. Beweerd wordt dat het spel al 2000 jaren geleden in China werd gespeeld. Het zou ook bekend zijn geweest in Japan en bij de Inca's van Zuid Amerika.
Vaststaat echter dat er in de 17e eeuw een spel bestond dat veel gelijkenis vertoonde met de huidige badmintonsport. Dit spel vindt men terug op verschillende schilderijen en tekeningen uit die tijd.
Het waren Engelse officieren die in 1813 het badmintonspel naar Engeland brachten en introduceerden op een partij op het landgoed Badminton in Gloucestershire. Zo kwam men aan de naam badminton.
De eerste spelregels werden in 1877 samengesteld door de Britse kolonel H.O. Selby en in 1893 werd de Engelse Badminton Bond opgericht door zijn collega kolonel Dolby. Er waren toen 14 ledenclubs bij de bond aangesloten. Engeland is dus de bakermat van het georganiseerd badmintonspel. In Nederland werd in 1931 de badminton bond opgericht.
De grondslag van het badmintonspel in Suriname werd rond 1953/54 gelegd, toen een groepje personen op het Lelydorpplan zich met dit spel bezighielden.
Later splitste de groep zich in tweeën, waarbij een deel naar Groningen vertrok en een ander deel naar Paramaribo ging.
In de groep die naar Groningen overgeplaatst werd zaten de leraar de Jamaer en de heer Mc. Gillevry. Aldaar richtten de heren De Jamaer, Jacques Jean Eliazer en Mc Gillevry de Badminton Vereniging Groningen op.
Het is niet duidelijk wie de eerste voorzitter van deze vereniging is geweest, daar bepaalde bronnen beweren dat het de heer Eliazer was, terwijl weer andere bronnen de heer Mc. Gillevry als de eerste voorzitter aanwijzen. Aangetekend kan worden dat door het vertrek van deze ambtenaren uit Saramacca in 1962 deze vereniging ophield te bestaan.
De groep die naar Paramaribo werd overgeplaatst, richtte aldaar op 15 december 1957 de Badminton Vereniging Paramaribo op. Geestesvader was de heer Hugo Ryhiner. Wel moet aangehaald worden dat in 1956 de Militaire Badminton Vereniging werd opgericht die onder leiding stond van sergeant Gerard Booymans. Deze vereniging had echter geen lange levensduur.
Op maandag 24 maart 1958 kwam wat meer leven in de badmintonsport nadat de heer Gerard Booymans een persconferentie omtrent deze tak van sport hield. De heer Booymans was intussen trainer van de vereniging Paramaribo geworden. Hij had het voornemen zelf een club op te richten en te trachten ook verenigingen z.a. Het Park, Spes Patriae, Patronaat en Brutusclub over te halen de badmintonsport te beoefenen en vervolgens te komen tot de oprichting van een bond.
Deze actie van Booymans werd een succes want al op zaterdag 5 april 1958 richtte hij Flying Shuttle op. Andere verenigingen die ook het levenslicht aanschouwden waren Brokopondo, opgericht door Dr. Baltus Oostburg en Paranam.
Aangetekend kan worden dat na het vertrek van Booymans uit Paramaribo Lud Nijman de nieuwe trainer werd van deze vereniging.
Op maandag 17 april 1958 vond het eerste badmintontournooi in Suriname plaats. De club Paramaribo kwam uit tegen de club van Groningen. Eerstgenoemde won met 8-6.
Groningen werd vertegenwoordigd door: Oostburg, Lee, Dompig, Kranenburg, Mc Gillevry, Eliazer, Godfried, Ormskirk, Valies, mevr. Oostburg, mevr. Mc. Gillevry, Wijdenbosch, mevr. Bottse en mej. Kathusing.
Paramaribo werd vertegenwoordigd door mej. Bendter, Ludwig Nijman, Daal, Gerard Booymans, Hugo Ryhiner,