name een historische dag, daar de eerste rally in ons land werd georganiseerd.
Op zondag 29 augustus 1954 werd de eerste Zundapp rally over een 80 km lange parcours verreden. Hieraan namen 70 personen deel en de winnaars waren H.L. Corbiert 15 strafpunten, H.L. de Rooy 16 strafpunten, R. Jong A Kiem 21 en F. Getrouw 21 strafpunten. Als prijs kreeg men respectievelijk Sf. 100,--, Sf. 50,--, Sf 25,-- en Sf 10,--.
Omstreeks november 1954 werd de Eerste Surinaamse Bromfietsen Club opgericht en deze vereniging organiseerde jaren lang sterritten.
Op maandag 18 mei 1959 werd voor de eerste maal een auto-rally in Suriname georganiseerd. Het was de Faja Lobi Rally. Er namen 70 teams hieraan deel w.o. 13 teams van Oase, 11 van Dauphine Club, 6 van Paranam, 5 teams van Billiton, 4 van de Dolfijn en 26 teams van de vereniging Officierssociëteit.
Het eerste team vertrok om 7.00 u uit het toenmalige Prins Bernhard Kampement (nu Memre Boekoe kazerne) terwijl het laatste team rond 13.00 u. in het PBK terugkeerde.
De rally werd in de stad Paramaribo en directe omgeving verreden. De winnaars van deze rally waren: de heren Bos Ligtvoet van de vereniging Officierssociëteit: hun automerk was Ford Taunus, ze behaalden 85 strafpunten en hun tijd was 3 uur. Tweede werden de heren Verwey en van der Maas van Dauphine Club in hun Renault Dauphine met 85 strafpunten en hun tijd was 3 uur en 5 minuten. Als derde gingen over de finish de heren van de Voorde en Oranje van Oase in hun Volkswagen met 111 strafpunten. De clubwisselbeker ging naar de vereniging Officierssociëteit met 322 strafpunten. Oase werd tweede.
De coupe des dames werden van de Meulen en Ehrencton van de vereniging Officierssociëteit in hun Volkswagen met 227 strafpunten.
Op maandag 25 oktober 1959 werd de tweede rally verreden in Suriname, georganiseerd door Dauphine Club Suriname. Voor velen bleek deze rally een zware opgave te zijn, daar van de 37 equipes slechts 18 kans zagen het gehele parcours volledig uit te rijden. 3 equipes gaven het op en 16 werden gediskwalificeerd. In het individuele klassement werd de heer E. Wilson met Vauxhall Victor eerste. D. Ferrier werd met een Volkswagen tweede en A.M. Hewitt bezette met een Citroën de derde plaats. In het clubklassement ging Dauphine Club Suriname met de eer strijken. De Prix des dames equipe werd gewonnen door de dames Haenen en Kolf met een Renault Dauphine.
Op 6 maart 1960 organiseerde het Rode Kruis onder voorzitterschap van mevr. Greve-Hulshoff haar eerste sterrit. 65 teams schreven zich in, waarvan 63 aan dit evenement deelnamen. De start geschied de in het Prins Bernhard Kampement om 8.01u voor de eerste deelnemer en vervolgens per minuut voor de overige deelnemers. Nadat de teams een stripkaart, een cirkelbenadering en een route-beschrijving hadden afgewerkt, keerden ze terug naar het PBK.
De heren Verbeek en Ten Broek kwamen met 110 strafpunten als winnaars uit de bus, gevolgd door de heren Fakkel en d'Arnault met 160 strafpunten en Bubberman en Moolenaar met 165 strafpunten.
De dames 't Hoen sleepten de eerste prijs voor het damesteam in de wacht en de Vries-Hogerwerff kregen de tweede prijs.
De poedelprijs (laatste aankomend) ging naar het echtpaar Heurne (890 strafpunten).
In de zestiger jaren werden verscheidene rally's georganiseerd. Wat de auto-rally's betreft waren de Rode Kruisen de Faja Lobi rally de voornaamsten, terwijl de Zundapp-rally bij de twee-wielige voertuigen de voornaamste was.
In de zeventiger jaren zou de rallysport nog intensiever worden bedreven.
In de zestiger jaren kon dankzij de verbinding over de Marowijnerivier in 1969 voor de eerste maal de afstand Cayenne-Paramaribo verreden worden. Het was de eerste keer in de rally-historie van Suriname dat buiten de stad werd gereden, daar alle vorige rally's binnen de stad plaatsvonden.
In 1970 kwamen namelijk enkele autosport enthousiastelingen bij elkaar en kwamen tot de organisatie van een rally, welke verreden zou worden in het savanne- en bosgebied van Suriname. Het idee werd zo goed ontvangen bij autosportminnend Suriname dat het organisatie-comité hierin genoeg aanleiding en steun vond om de savanne rally, zoals men deze rally ging noemen tot een jaarlijks terugkerend evenement te maken. Men ging zelfs over tot de oprichting van de Surinaamse Auto Rally Klub, de SARK, die de eerste rallyclub was die zich alleen richtte op het organiseren van rally's in het algemeen en de savannerally in het bijzonder.
Het organiserend comité bestond in 1970 uit de personen drs. H. Coutinho (voorzitter), J. Fontaine, H. Nunninga, J.F. Vonk, D. Hillend, ir. F.C. Bubberman, J. Dubois, P. Bolwerk en G. van de Meyracker.
De eerste savanne rally was 60 teams sterk en werd op 7 en 8 november 1970 verreden. Winnaars waren Voorhoede/Nelemans in een Volkswagen. De damesprijs ging naar Gerrits en Alie die een Citroën reden.
In 1973 kreeg de savanne rally internationale belangstelling toen waarnemers (nog geen deelnemers) uit Nederland en Guyana het gehele rallygebeuren meemaakten. Inmiddels was de rally uitgegroeid tot een test van man en machine, die zich uitstrekte over een periode van 3 dagen en 1000 tot 1500 keiharde autokilometers.
Tijdens het eerste lustrum in 1979 werd de lustrumrally grootser opgezet; de duur was 4 dagen met voor de eers-