Tweede Exloërmond
(gemeente Borger-Odoorn)
Langgerekt kanaaldorp, gesticht rond 1840 toen vanuit het Groningse Musselkanaal een mond werd gegraven die in het Drentse gebied als enkel kanaal westwaarts liep. Westelijk van de Drentse Mondenweg ging de veenkoloniale nederzetting over in een dubbel kanaalsysteem met op de tussengelegen zogeheten
Tweede Exloërmond, Baptistenkerk
vooraffen, verveners- en landarbeiderswoningen en aan de buitenzijde dwarsplaatsen met boerderijen. Haaks op het westelijke einde van het dorp ontwikkelde zich het gehucht Eexloërkijl. Op de samenkomst van Tweede Exloërmond en Exloërkijl ontstond na de Tweede Wereldoorlog enige verdichting van de bebouwing.
De Geref. kerk (Zuiderdiep 123) is een recht gesloten zaalkerk uit 1908 met een kleine geveltoren, gietijzeren venstertraceringen en een aan neorenaissance verwante detaillering.
De Baptistenkerk (Zuiderdiep 85), een recht gesloten zaalkerk met ranke geveltoren, dateert uit 1922. Het tegeltableau boven de ingang vertoont artdéco-invloeden.
De Herv. kerk (Zuiderdiep 150) is een recht gesloten zaalkerk uit 1939, voorzien van een aangebouwde consistorie en een terzijde staande toren met ingesnoerde spits. Uit dezelfde tijd stamt de forse pastorie (Zuiderdiep 151) met loggia op de verdieping.
Woonhuizen. Het in 1902 gebouwde woonhuis Zuiderdiep 252 heeft een asymmetrisch geplaatste geveltop in neorenaissance-stijl. Het door J.H. Prummel voor zichzelf in 1914 ontworpen woonhuis Zuiderdiep 192 vertoont jugendstil-vormen. Zakelijk-expressionistische vormen hebben de uit circa 1935 stammende woonhuizen Zuiderdiep 137 en Zuiderdiep 292.
Boerderijen. De boerderij Zuiderdiep 291 kwam rond 1900 tot stand in neoclassicistische vormen. Voor-