Minnertsga (Minnertsgea)
(gemeente Het Bildt)
Terpdorp, ontstaan in de 8ste eeuw op een kwelderwal. In de omgeving van het dorp lagen enkele adellijke stinzen. Eind 19de en begin 20ste eeuw is het dorp met name langs de uitvalswegen gegroeid en ook in de omgeving van het station (1902) aan de lijn Leeuwarden-Stiens-Harlingen (opgeheven in 1936). Na de Tweede Wereldoorlog is Minnertsga aan de zuid- en oostzijde uitgebreid.
De Herv. kerk (Meinardswei 3), oorspronkelijk gewijd aan St. Martinus, is een eenbeukige kerk met steunberen, vijfzijdig gesloten koor en een zadeldaktoren van twee geledingen. De huidige laat-gotische kerk van afwisselend lagen rode en gele baksteen kwam in de 16de eeuw tot stand. Van een 13de-eeuws gedeelte zijn resten zichtbaar aan de noordzijde, ter plaats van een later afgebroken consistorie. Tegen de noordgevel bevindt zich een laat-middeleeuws ingangsportaal met metselmozaïek in een rechthoekige omlijsting met getordeerde kralen. De toren verrees in 1505 en kreeg in 1818 een nieuw zadeldak. Na een brand in 1947 is de kerk in 1951-'55 gerestaureerd.
Tot de inventaris behoren vier psalmborden (1781) door Jan Willem Smitsen, een vroeg 19de-eeuwse preekstoel, afkomstig uit de Doopsgez. kerk van Blija, en een oorspronkelijk uit Vreren (B) afkomstig orgel (1785), dat via Welsrijp uiteindelijk in 1955 naar Minnertsga is overgeplaatst. In de kerk liggen verschillende oude grafzerken, zoals die voor Hobbe Hermana († 1521), gemerkt GHHF, en voor Frowck Beyama († 1547), in 1552 gemaakt door Benedictus Gerbrandtsz. Verder zijn er enkele zerken afkomstig uit de gesloopte Galileërkerk te Leeuwarden, waaronder één uit 1601 door Paulus Andriesz.
De Geref. kerk (Tilledijk 16) is een recht gesloten zaalkerk met ingezwenkte houten geveltoren, gebouwd in 1908 in late neorenaissance-stijl.
Het kerklokaal van de Nederlands Herv. Gemeente (Meinardswei 6) - een zaalgebouw met uitgebouwd ingangsportaal - is opgetrokken rond 1930 in zakelijk-expressionistische vormen.
De openbare lagere school (Tilledijk 11) is rond 1900 gebouwd als een tweeklassige middengangschool. De bijbehorende onderwijzerswoning (Tilledijk 13) is een villa met geometrische jugendstil-detaillering.
Het woonhuis Meinardswei 36 is een 18de-eeuws diep pand met een tuitgevel voorzien van vlechtingen en een natuurstenen opzetstuk.
Het brandspuithuisje (Tsjerkstrjitte 1) is een eenvoudig neoclassicistisch gebouwtje uit circa 1900.
Het trafohuisje (Tsjerkestrjitte 3), rond 1925 ontworpen door tekenaar Ouwendag van het Provinciaal Elektriciteitsbedrijf (PEB), heeft een overstekend zadeldak met daarop twee ventilatiekapjes.
De hekpijlers bij de boerderij ‘Groot Lemmema’ (Hoarnestreek 9), gelegen ten noordwesten van Minnertsga, zijn 18de-eeuwse natuurstenen pijlers, bekroond door een schilddragende leeuw.