Blessum
(gemeente Menaldumadeel)
Terpdorp ontstaan in de vroege middeleeuwen. In de omgeving van de kerk stonden de stinzen van de families Ringia (Rinia) en Wissema (beide gesloopt in de 19de eeuw). Tot in de 20ste eeuw bestond de dorpsbebouwing vooral uit boerderijen.
De Herv. kerk (Buorren 2), oorspronkelijk gewijd aan Maria, is een eenbeukige kerk met driezijdig gesloten koor en een toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. De noord- en oostmuur van het schip en koor met vroeg-gotische spitsboogvensters stammen vermoedelijk uit het begin van de 14de eeuw. De kerk werd rond 1500 deels vernieuwd. De vroeg-16de-eeuwse ingang heeft een kleine beeldnis en siermetselwerk en getordeerde colonetten in de omlijsting. De zuidgevel is deels nieuw opgemetseld en mogelijk rond 1860 voorzien van grote rondboogvensters, zoals ook in de koorsluiting. De toren heeft een mogelijk 13de- of vroeg-14de-eeuwse kern en is in 1879 ommetseld en voorzien van de huidige spits met onder de dakrand consoles met maskers. In de toren hangt een mogelijk vroeg-14de-eeuwse klok.
De kerk bevat een in 1659 door Willem Meynerts gebouwd orgel, waarvan de bekroning van de orgelkast en een gedeelte van de ornamenten waarschijnlijk dateren van het herstel in 1789 door Johan Spoorman. Het orgel is verder nog hersteld in 1809 (A. van Gruisen) en gerestaureerd in 1995. Opvallend zijn de geschilderde draperieën in de orgelnis. Tot de kerkinventaris behoren verder twee tekstborden uit 1657 en 19de-eeuws kerkmeubilair: mannen- en vrouwenbanken, twee overhuifde herenbanken, twee halfronde kerkenraadsbanken binnen het doophek en een preekstoel. Bijzondere grafzerken in de kerk zijn de rode zandstenen zerk voor Doca van Rynghe (1478) en een door Benedictus Gerbrandtsz. gebeeldhouwde zerk (1551) voor Aike Rynghe († 1542).
Blessum, Herv. kerk
Rond de kerk ligt een verhoogd kerkhof met onder meer een grafzerk uit 1635 en een baarhuisje en toegangshek uit circa 1910.
De hekpijlers bij Buorren 1 behoorden bij Ringia State, een 15de-eeuwse stins, die in 1832 werd vervangen door een boerderij. De twee vroeg-18de-eeuwse gecanneleerde, vierkante pijlers worden bekroond door een gebeeldhouwde vaas in Lodewijk XIV-stijl.
Woonhuizen. Uit circa 1860 dateert de éénkamerwoning Buorren 11. Voor een notabele gebouwd is het middenganghuis Buorren 13-15 uit circa 1870.
Boerderijen. De kop-hals-rompboerderij Terphûs (Blessumerdyk 2) uit 1823 heeft een onderkelderd voorhuis met zadeldak tussen topgevels bekroond door schoorstenen met borden. Van hetzelfde type is de boerderij Buorren 3, met een woonhuisgedeelte uit circa 1850 en een opvallend hoge schuur.