Voorwoord
Het omvangrijke cultuurhistorische erfgoed van de provincie Groningen wordt in dit deel van de serie Monumenten in Nederland in kaart gebracht. Wetenschappelijk opgezet, maar voor het brede publiek op een toegankelijke wijze en rijk geïllustreerd gebracht.
Monumenten in Nederland biedt de lezer een boeiend en gevarieerd beeld van de cultuurhistorisch meest waardevolle structuren en objecten. De serie is niet bedoeld als reisgids en de delen bevatten dan ook geen routebeschrijvingen of wandelkaarten. De reeks vormt een beknopt naslagwerk, een bron van informatie voor zowel de wetenschappelijk geïnteresseerde lezer als voor hen die over het culturele erfgoed kort en bondig willen worden geïnformeerd.
Omdat niet alleen de ‘klassieke’ bouwkunst ruimschoots aandacht krijgt, maar ook de architectuur uit de periode 1850-1940, komt de grote verscheidenheid aan bouwwerken in Groningen goed tot uitdrukking. Naast het meesterwerk ook de anonieme utiliteitsbouw. Van heel oud tot redelijk recent en van mooi tot merkwaardig. Alle categorieën passeren de revue. Met als resultaat een veelkleurig beeld van de aanwezige cultuurhistorische waarden in de Groningse steden en dorpen.
Voorafgaand aan het overzicht van de bestaande bebouwde omgeving wordt ingegaan op het karakter van de provincie en de kenmerken van de zes regio's, die tezamen de provincie Groningen vormen. De historisch-geografische ontwikkelingen en de bebouwingskenmerken staan daarbij voorop.
De vele foto's, waarvan de meeste speciaal voor deze uitgave zijn gemaakt, tonen heel duidelijk het eigen karakter van de provincie.
Monumenten in Nederland, Groningen is samengesteld door vier ervaren architectuur- en bouwhistorische onderzoekers: dr. ing. R. Stenvert, dr. ing. Chr. J. Kolman, drs. B. Olde Meierink en mw. drs. S.T. Broekhoven. Voor het samenstellen van de historische inleiding kon een beroep gedaan worden op de historicus drs. R.H. Alma. Het voor deze reeks gevormde redactieteam bestaat naast de vier auteurs uit drs. A.G. Schulte, drs. F.C.A. van der Helm, jhr. R.J.A. van Suchtelen van de Haare, ing. B.H.J.N. Kooij en mw. J.P.M. van den Heuvel namens de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Verder hebben drs. A. Reinstra, drs. F.P. Don en de andere medewerkers van de afdeling Collecties van de RDMZ ieder vanuit zijn of haar specialisme bijgedragen aan de totstandkoming van deze publicatie. Drs. B. Stamkot van het bureau MAP stelde de overzichtskaarten en de stadsplattegronden samen, jhr. ir. R.G. Bosch van Drakestein verzorgde de kasteelplattegronden, ing. B.H.J.N. Kooij en H.F.G. Hundertmark de kerkplattegronden en H. IJsseling van Flying Focus de luchtfoto's. De fotografen van de RDMZ, met name IJ.Th. Heins en J.P. de Koning zijn verantwoordelijk voor de fotografie.
Het naslagwerk Monumenten in Nederland wil bijdragen aan de kennisoverdracht, maar beoogt door zijn vormgeving ook de belangstelling op te wekken voor ons cultureel erfgoed.
De directeur van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg Fons Asselbergs