Ravenstein, R.K. St.-Luciakerk
werden omstreeks 1730 dichtgemetseld, waarbij de oude vorktraceringen behouden bleven. In 1838 kreeg het pand een blokkenbepleistering, maar die is bij de restauratie in 1970-'72 verwijderd. Toen ook herkregen de overige vensters een eenvoudige gemetselde vorktracering en verving men de dakruiter door een van oude afbeeldingen bekende open achtkante lantaarn met koepeldak. In het interieur werd bij de restauratie een stucplafond uit 1785 verwijderd en de kap uit 1641 weer in het zicht gebracht. De kerkinventaris omvat een archiefkist (1641), een preekstoel (1644) met smeedijzeren lessenaar (1652), een doophek (1659), vervaardigd door Christiaen Maters van Gent, en een (nu wit gelakte) bank met Lodewijk XVI-versiering. Het kabinetorgel werd in 1781 gebouwd door G. Heineman uit Nijmegen, met een orgelkast van de hand van A. van Velp. De harpspelende David en twee musicerende engelen werden in 1785 gesneden door P. Verhoeven.
De
R.K. St.-Luciakerk (St.-Luciastraat 1) is een op de Zuid-Duitse barok geïnspireerde kerk uit 1735. Tegen de oostzijde van het meerzijdig gesloten koor staat een achtkantige toren met opengewerkte houten lantaarn en klokvormige spits. Een zelfde spits heeft de lantaarn op het achtkantig mansardedak van het schip. In de afgeschuinde hoeken van het vierkante schip bevinden zich nissen met beelden die de christelijke deugden Geloof, Hoop en Liefde uitbeelden.
Ravenstein, R.K. St.-Luciakerk, plattegrond
De muren worden geleed door sobere pilasters en hebben rondboogvensters. Boven de ingang is als sauvegarde het wapen van Karel Philip van de Palts-Neuburg, graaf van Megen-Ravenstein aangebracht. De kerk werd gefinancierd uit de opbrengsten van een in 1729 door Johan van Willigen georganiseerde loterij.
Inwendig heeft het schip een achtzijdig koepelgewelf van stucwerk op latten, in 1936 gedecoreerd met voorstellingen in houtskool en tempera door J. ten Horn en P. Koppens. Tot het barokke meubilair uit de bouwtijd behoren een altaar met beelden van P. Verhoeven en D. van Schadewijk, een communiebank, twee biechtstoelen en de preekstoel. Het orgel uit omstreeks 1740, is vermoedelijk gebouwd door M. van Deventer; het werd in 1864 uitgebreid door F.C. Smits. Verder bevat de kerk een 14de-eeuwse doopvont afkomstig uit het kerkje te Neerlangel, koorbanken vervaardigd door schrijnwerker Caners (omstreeks 1850) en een reeks apostelbeelden door H. van der Geld (1912-'13), gemaakt naar voorbeeld van P. Vischers beelden uit 1507-'19 rondom het St.-Sebaldusgraf te Nürnberg. De voorm. congregatiekapel (Marktstraat 13), in vroeg-neogotische vormen, stamt uit 1848. De pastorie (St.-Luciastraat 3) werd omstreeks 1905 gebouwd in neorenaissance-vormen met sgrafittowerk in de geveltop.
De R.K. St.-Josefkapel (St.-Luciastraat 5) werd omstreeks 1875 gebouwd als onderdeel van een klooster ter plaatse. Bij de sloop van dat klooster bleef de kapel gespaard. Omstreeks 1905 kreeg het gebouw een nieuwe gevel.
Het raadhuis (St.-Luciastraat 2-4) is een omstreeks 1980 uitgevoerde herbouw van de uit 1739 stammende Latijnse school, gesticht door Johan van Willigen. De Latijnse school maakte omstreeks 1900 plaats voor een stadhuis met tekenschool. Achter de huidige voorgevel zouden zich nog resten bevinden van drie 17de-eeuwse huizen.
Pompen. De twee gietijzeren stadspompen, één voor het stadhuis en één in de Nieuwstraat (hoek Kolonel Wilsstraat) werden omstreeks 1885 gegoten door de Deventer ijzergieterij Nering Bögel.
Woonhuizen. Waarschijnlijk staan er in Ravenstein geen huizen meer van vóór de stadsbrand van 1606. De diverse oude huizen gaan overigens schuil achter jongere gevels. Het zijn voornamelijk diepe huizen en het is opvallend dat die aan de Marktstraat doorgaans osendroppen hebben, maar die aan de Nieuwstraat niet. Marktstraat 14 en 38 zijn goede voorbeelden van panden waarbij het, ondanks diverse latere verbouwingen, toch om 17de-eeuwse panden gaat. Het laatstgenoemde pand, met een gevel in gele ijsselsteen, heeft siermetselwerk in de vorm van een rij rode ruiten. Ook achter de 18de-eeuwse gevels van Maasdijk 40 en Marktstraat 31, en de klokgevel van Marktstraat 11, gaan 17de-eeuwse huizen schuil. Eenvoudige 18de-eeuwse panden zijn St.-Luciastraat 8 en Middelstraat 5,