Lith
Dorp ontstaan bij een doorwaadbare plaats in de Maas. Lith wordt al in 968 vermeld als havenplaats. Het behoorde achtereenvolgens aan het hertogdom Brabant, het prinsbisdom Luik en vanaf 1672 aan de Republiek. De middeleeuwse kerk viel in 1945 ten offer aan een V1-explosie. Het oude raadhuis aan het centrale marktplein werd in 1971 gesloopt.
De R.K. St.-Lambertuskerk (Anton Coolenplein 3) is een sobere driebeukige neogotische kruisbasiliek uit 1899-1900, gebouwd naar plannen van C. Franssen. De toren van drie geledingen wordt bekroond door vier wimbergen met daarboven een slanke achtzijdige naaldspits. In het interieur zijn de dragende delen, waaronder de hardstenen pilaren, in schoon werk uitgevoerd; de muur- en gewelfvlakken zijn bepleisterd. H. van der Geld, die al in 1900 het Maria-altaar had gemaakt, bouwde in 1904 het door C. Franssen ontworpen hoofdaltaar. Op het kerkhof bevinden zich een aantal interessante grafzerken en een calvariegroep uit 1885. De pastorie (Anton Coolenplein 5) stamt uit 1845.
De Herv. kerk (Lithsedijk 5) uit 1953 verving de in 1945 verwoeste middeleeuwse kerk. Het ontwerp van J.H. van Epen bevat elementen uit de Delftse School.
Woonhuizen. Het notarishuis
Lithsedijk 50 dateert blijkens een jaartal op een sieranker uit 1686 en heeft een fraaie in- en uitgezwenkte geveltop in gele baksteen met in de top een portretmedaillon. Vensters en stoep met hardstenen stoeppalen stammen uit de 19de eeuw. Het pand staat bekend als het doktershuis van Tjerk van Taeke uit Anton Coolens boek
Dorp aan de Rivier. Notaris C.M. Frijlinck liet in 1845 het herenhuis
Lithsedijk 6 bouwen. De voorgevel heeft een gebosseerd middenrisaliet, voorzien van geblokte corinthische pilasters met bekronend fronton. De empire-vensters zijn voorzien van waaierzwikken en wisseldorpelklosjes. Eveneens uit 1845 dateert het
Lith, Stuw- en sluiscomplex
Lith, Notarishuis Lithsedijk 50
herenhuis en voorm. pastorie
Hamstrastraat 3. Het dijkhuis
Lithsedijk 10 stamt uit het midden van de 19de eeuw. In opdracht van E. Schulte verrees omstreeks 1910 het herenhuis
Lithsedijk 42. Het inpandige portiek is voorzien van jugendstil-consoles.
Windmolen ‘Zeldenrust’ (Molenstraat 18) is een ronde bakstenen beltkorenmolen uit omstreeks 1800. Op deze plaats staat al sinds 1677 een molen.
De voorm. stoomzuivelfabriek ‘De Maaskant’ (Hertog Jansstraat 36) werd in 1918 gebouwd. De fabrieksschoorsteen heeft men later ingekort.
Het stuw- en sluiscomplex (Lithoyensedijk 4a), ten noordoosten van de dorpskern, werd vanwege de kanalisering van de Maas in 1936-'37 aangelegd naar plannen van O. Reich, C.W. Lely en P.H. Jansen. Het bestaat uit een schutsluis met vistrap en een stuw met vier