Haps
(gemeente Cuijk)
Beekdalnederzetting, die al in 1301 wordt genoemd en lange tijd als heerlijkheid tot Boxmeer behoorde. Na de Tweede Wereldoorlog is het dorp flink gegroeid.
De R.K. St.-Nicolaaskerk (Kerkstraat 17) is een driebeukige neogotische kruisbasiliek met dakruiter en toren, gebouwd in 1899 naar ontwerp van C. Franssen. De toren van vier geledingen wordt bekroond door een achtzijdige spits, balustrade en flankerende hoektorentjes. Boven de middelste ingang zit een reliëf van St. Nicolaas met op de achtergrond de in 1814 afgebroken middeleeuwse kerk. Aan de zuidoostzijde van het schip staat een vijfzijdige doopkapel. Tot de inventaris behoren een hardstenen doopvont (omstreeks 1500) met koperen deksel (1912), een neogotisch hoogaltaar (1899), een Maria-altaar (1900), en twee neogotische biechtstoelen en veertien heiligenbeelden vervaardigd door J. Thissen (omstreeks 1900). Uit de bouwtijd stammen ook de gebrandschilderde ramen van F. Nicolas en de door K. Beyaert uit Brugge geschilderde kruisweg.
Windmolen ‘Maria’ (Cuijkseweg 15), gelegen ten noorden van het dorp, is een zeskante beltkorenmolen met bakstenen onderbouw en houten, met eiken
Haps, Windmolen Maria
schindels gedekte bovenbouw en kap. De molen, een van de weinige zeskante exemplaren in Nederland, werd in 1812 als grondzeiler gebouwd en in 1865 op een molenberg gezet.