Boxmeer, Karmelietessenklooster
en gebrandschilderde glazen gerestaureerd werden.
Het voorm. karmelietessen-klooster (Dr. Peelenstraat 6) ontstond nadat pastoor Antonius Peelen in 1666 zijn 17de-eeuwse herenhuis Elzendael als klooster schonk. In 1682 werd begonnen met de bouw van de zuidvleugel aan de straatzijde en de kapel. De oostvleugel ontstond in 1712 en in 1720-'22 verrezen de noord- en zuidvleugel. De kapel, die al in 1709 werd uitgebreid, heeft een recht gesloten koor en een gestukadoord houten tongewelf en houten bovengalerij met koorbanken uit 1729. Het houten zuilenaltaar dateert uit 1786. De kapel en kloostervleugels hebben karakteristieke gepleisterde vensteromlijstingen en aan de straatzijde afzonderlijke ingangen met bakstenen pilasters bekroond door frontons. In 1842 verving men het huis Elzendael door een pensionaatsgebouw dat in 1898 weer plaats moest maken voor een nieuwe kloostervleugel. Sinds 1975 is het complex in gebruik als conferentieoord.
De R.K. kapel van Johannes Nepomuk (Veerstraat 51) is een eenvoudig zaalgebouw met driezijdige sluiting en dakruiter. De kapel heeft een halsgevel met hardstenen hoekblokken en een gevelsteen met het bouwjaar ‘1737’. In het interieur bevindt zich een barok houten altaarretabel.
De R.K. St.-Rochuskapel (Beugenseweg 2) is een zeskante kapel met ingezwenkt leien dak, oorspronkelijk gebouwd in 1742, maar in 1887 ingrijpend gerestaureerd.
De Herv. kerk (Veerstraat 24) is een eenvoudig zaalgebouw uit 1822 met driezijdige sluiting en dakruiter. De pastorie (Veerstraat 26) stamt uit dezelfde tijd.
Het voorm.
R.K. klooster De
Boxmeer, Kantongerecht annex Huis van Bewaring
Wijer (De Raetsingel 1) heeft als oudste kern een omgracht, vroeg-17de-eeuws herenhuis met aan de westzijde een ingezwenkte topgevel. In het interieur bevindt zich nog een moer- en kinderbintenplafond. In 1719 werd het pand aan de achterzijde verdubbeld, waardoor er een tweede ingezwenkte topgevel ontstond. Tevens kreeg het pand een nieuwe ingangspartij. In 1864 werd het huis tot klooster ingericht. In 1902 kwam aan de oostzijde een schoolgebouw tot stand en omstreeks 1930 voegde men aan de zuidzijde een neoromaanse kruiskapel toe. Achter het complex ligt een parkachtige aanleg met veel hoog oprijzende oude bomen.
Het Kantongerecht annex Huis van Bewaring (Steenstraat 59) verrees in 1863 naar plannen van J.F. Buijssen. Het neoclassicistische, blokvormige hoofdgebouw heeft een bel-etage en aan de achterzijde een haakse aanbouw met cellenblok en cipierswoning. Het voorm. kasteel van Boxmeer (Veerstraat 49), gelegen ten noordoosten van de dorpskern, staat op de plaats van het in de 13de eeuw gestichte kasteel van de heren van Boxmeer. Aan de voorzijde bleef een gedeelte van de oude omgrachting bewaard in de vorm van een voormalige Maasarm. Bij belegeringen in 1577 en 1583 liep het kasteel schade op. Herstellingen werden uitgevoerd na 1621 en in 1686. Johanna Josephina vorstin Von Hohenzollern liet het kasteel in 1782 in barokstijl uitbreiden met een hoekpaviloen met mansardedak en een ingangspartij met bordes. Het rechts daarnaast gelegen deel is in de kern nog 17de-eeuws. Het wit gepleisterde gebouw heeft elegante natuurstenen decoraties. Boven de ingang bevindt zich een portretbuste in reliëf van de opdrachtgeefster. In 1806 kwam het in bezit van jhr. L.F.J.J. van Sasse van Ysselt die enige verbouwingen doorvoerde. In 1897 werd in de gebouwen een ziekenhuis gevestigd, geleid door de Zusters van Liefde van St.-Carolus Borromeus, die in 1923 een nieuwe vleugel lieten bouwen. In 1944 werd het gebouw zwaar beschadigd, waarna herbouw volgde. In het hoofdgebouw zelf bevindt zich op de verdieping een fraai, met vruchten en bloemen versierd, stucplafond uit 1686. Op het door J.C. Hansche uitgevoerde plafond zijn de wapens te zien van Oswald van den Bergh en zijn vrouw Maria Leopoldina van Oost-Friesland en Rittberg, die in dat jaar trouwden. Enige kamers in het hoekpaviljoen hebben Lodewijk XVI-stucwerk. Het ingangsgedeelte bevat een statig trappenhuis in dezelfde stijl, voorzien van portretbustes en wapenschilden van de geslachten Bock, Van den Berg en Von Hohenzollern.
Woonhuizen. Langs de Steenstraat, Van Sasse van Ysseltstraat, Het Zand en Veerstraat resteert een aantal oudere huizen. Het onderkelderde eenlaagshuis De