Beroepsgeheim 6
Dit zesde deel wordt het sluitstuk van het omvangrijke werk ‘Beroepsgeheim’, dat een aparte plaats in het zeer verscheiden oeuvre van Willem M. Roggeman inneemt. Ongeveer zestig schrijvers en dichters uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Zuid-Afrika werden vakkundig geïnterviewd.
Dit zijn geen oppervlakkige gesprekken over anekdotes en belevenissen. Deze gesprekken zijn opgevat als essays, die ontstaan uit de samenwerking van twee auteurs. De Nederlandse dichter Lucebert zei over deze gesprekken: ‘Men voelt dat de vragen door een schrijver worden gesteld.’
Elke schrijver wordt met een grondige kennis van zaken benaderd. Toch houdt de interviewer zich zo veel mogelijk op de achtergrond en hij laat de ondervraagde auteur zelf aan het woord.
Deze zes bundels gesprekken vormen een uniek document over de Nederlandse literatuur in de tweede helft van deze eeuw. Van de Vijftigers tot de jongeren van vandaag komen hier aan het woord. Sommige van de geïnterviewden zijn intussen overleden, zoals Gerard Walschap, Marnix Gijsen, Louis Paul Boon, Cees Buddingh', Paul Snoek en Nic van Bruggen. Wat zij zelf over hun werk dachten, ligt hier vastgelegd.
De 6 delen ‘Beroepsgeheim’ zullen ongetwijfeld nog heel lang worden geraadpleegd door studenten en andere geïnteresseerden in onze literatuur. Zij bevatten informatie, die zonder Willem M. Roggeman nooit achterhaald zou zijn. Doordat deze gesprekken uitsluitend over het werk van de auteurs handelen, blijken zij zelf ook tegen de tijd bestand te zijn.
Alle gesprekken verschenen eerder in het tijdschrift ‘De Vlaamse Gids’, waarvan Willem M. Roggeman sedert 1970 redacteur is.