Beroepsgeheim 4
De literaire interviews van Willem M. Roggeman zijn reeds een begrip geworden in de Nederlandse letterkunde. Zij worden druk geraadpleegd aan de universiteiten en worden ook geregeld herdrukt in verzamelbundels over een bepaald auteur. Het oordeel van de Nederlandse criticus J.J. Wesselo als zou Willem M. Roggeman de beste literaire interviewer van ons taalgebied zijn, vindt reeds meer instemming. De twaalf interviews uit deze bundel verschenen afzonderlijk tussen juli 1980 en maart 1983 in het tijdschrift De Vlaamse Gids, waarvan Willem M. Roggeman redacteur is.
Dit is reeds de vierde bundel gesprekken met schrijvers. Zij verschenen alle onder de titel ‘Beroepsgeheim’, zodat deze vier bundels als één groot werk moeten beschouwd worden. Dit werk vormt een unicum in onze letteren. Het biedt een ‘levend’ en levendig overzicht van de hedendaagse Nederlandse letteren, zoals die wordt geschreven in Nederland, Vlaanderen, Zuid-Afrika, Suriname en de Nederlandse Antillen.
Deze gesprekken zijn opgevat als essays, die ontstaan uit de samenwerking van twee auteurs. Elke schrijver wordt met een grondige kennis van zaken benaderd. Toch houdt de interviewer zich met opzet zo veel mogelijk op de achtergrond en laat hij de ondervraagde auteur zelf aan het woord.
In deze vier bundels komen bijna vijftig schrijvers aan het woord. Een paar onder hen zijn intussen reeds overleden, zoals Achilles Mussche, Louis Paul Boon en Paul Snoek. Hun getuigenis blijft een waardevol document omdat deze gesprekken nooit gebonden zijn aan een anecdotiek, maar peilen naar de essentie van het oeuvre. In regenstelling met de meeste andere interviews blijken de gesprekken van Willem M. Roggeman heel goed tegen de tijd bestand. Zij blijven voor vakmensen en gewone liefhebbers van literatuur een onmisbare bron van inlichtingen.