Harold Nicolson
Het onderstaande stuk is een van de ‘Comments’, de wekelijkse artikelen van Harold Nicolson in The Spectator gedurende de periode 1944-1948. Deze in 1886 geboren diplomaat en schrijver, lid voor Labour in het Lagerhuis, directeur van de B.B.C. van 1941 tot 1946, wordt ook buiten Engeland hoog gewaardeerd om zijn fraaie stijl, zijn grote kennis en belezenheid en zijn scherp waarnemingsvermogen. Wie zich geboeid voelt door de wijze, waarop Nicolson zijn lezers in zijn beschouwing binnenleidt, late vooral niet na, het verslag van Eckermann uit diens Gespräche mit Goethe op te slaan op de in de aanhef aangegeven datum, die 26ste september 1827.
Het treft dat het concentratiekamp Buchenwald aanvankelijk K.L. Ettersberg moest heten, maar de [Nazi] Kulturgemeinde in Weimar maakte bezwaren.
Niet, zeker niet, tegen het bestaan van zulk een concentratiekamp, maar ‘weil Ettersberg mit dem Leben des Dichters Goethe in Zusammenhang steht’. Gouwleider Sauckel, bleek het, wenste ook een andere naam. Op 28 juli 1937 kwam de bevrijdende beslissing van de Reichsführer-SS, Heinrich Himmler; sindsdien heette het kamp inderdaad K.L. Buchenwald, Post Weimar.
Misschien merkt deze en gene lezer hierbij wel op, dat Weimar ook enigszins ‘mit dem Leben des Dichters Goethe in Zusammenhang stekt’.