opvatting over uitlatingen die hij ‘literatuur’ noemt, en hij stelt vast of dat volgens hem ‘goede’ of ‘slechte’ literatuur is. Waardeoordelen kan hij zonder terughouding uitspreken, interpretaties levert hij zonder blikken of blozen, terwijl de wetenschapper alleen maar iets over het oordelen te berde kan brengen, en bij interpretaties op zijn minst aan veel strakkere eisen gebonden is.
De opstellen in dit boek zijn, dus, voor de wetenschapper geen ‘ware’, of zelfs maar binnen een beperkt bestek ‘geldige’, uitspraken, maar materiaal. De behoefte om misverstanden omtrent die status-zaken te voorkomen, is de voornaamste reden geweest voor de lange wachttermijn die ik voor bundeling in acht genomen heb. Dat dit geen standpunt van vandaag of gisteren is, maar dat ik er in essentie tijdens onze vrolijke veldtocht van 1961-1966 niet zo veel anders over dacht, kan de lezer gemakkelijk zelf vaststellen.
Met de doelstelling van dit boek is de opbouw gegeven: ‘theoretische’ betogen aan de ene kant, betogen dus die in expliciete termen mijn denkbeelden over de literatuur zelf, en over de meest geschikte manier om erover te praten, onder woorden brengen. Daarnaast ‘toepassingen’, interpretaties (ik sprak in die tijd van ‘analyses’) van een aantal literaire werken, waartoe ik mij aangetrokken voelde, of waardoor ik geïntrigeerd werd.
In het eerste deel van dit boek moest natuurlijk het lange essay ‘Analyse en oordeel’ een centrale plaats krijgen. Het gaat dan ook voorop. Daarna volgt een aantekening over mijn standpunt ten aanzien van de verhouding kritiek - wetenschap. Deze notitie werd geschreven naar aanleiding van de, voor alle deelnemers opvrolijkende, polemiek tussen d'Oliveira en Kamerbeek. Dat ik haar in dit boek opneem, komt vooral door de misverstanden die bij sommigen (ik noem Gomperts) hierover blijken te bestaan, misschien omdat ik onduidelijk schreef, misschien omdat zij slecht lazen. De ‘praktische toepassingen’ (zoals ik ze achteraf wil betitelen, al schreef ik ze niet met die opzet) hebben betrekking op Multatuli's Max Havelaar, Emants' Een nagelaten bekentenis, Van Schendels De waterman, Du Perrons Het land van herkomst, Vinkenoogs Hoogseizoen, Polets Breekwater, Nootebooms De ridder is gestorven, Raes' De vadsige koningen en Hemel en dier, en Hamelinks verhalenbundel Het plantaardig bewind.
In deze opsomming ontbreekt het artikel over Vestdijk dat in dit boek te vinden is. Dat komt, omdat het een overzicht van motieven