Anne Wadman en Trinus Riemersma. Later publiceerde ze onder andere over Harmen Sytstra (blz. 71). Sinds 2002 recenseert ze poëzie voor de Leeuwarder Courant.
Hoofdstuk 7 - Harmen Wind (Leeuwarden 1945) studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en werkte tot 2005 aan de pabo in Doetinchem. Hij publiceerde beurtelings Nederlandstalige en Friestalige dichtbundels (blz. 196), verzorgde samen met Martha Kist de geannoteerde uitgave Een man van eer. Bloemlezing uit ‘Jancko Douwama's geschriften’ (2003) en schreef romans: De izers fan 'e frijheid (1998), Het verzet (2002), dat werd bekroond met de landelijke Debutanten Prijs, met als Friese versie It ferset (2004), en Meesterschap (2005). Verder recenseert hij voor De Moanne/Trotwaer en werkt hij samen met gitarist-zanger Ernst Langhout aan Dylan yn it Frysk.
Hoofdstuk 8 - Jabik Veenbaas (Hijlaard 1959) studeerde Engels, filosofie en Fries in Amsterdam. Veenbaas schreef verhalen, essays, poëzie en toneelstukken (blz. 197 en 251) en recenseerde van 1999 tot 2005 Fries proza voor de Leeuwarder Courant. Hij vertaalde veel poëzie uit het Fries en het Engels naar het Nederlands. Uit het Fries onder meer werk van D.A. Tamminga en Albertina Soepboer, uit het Engels onder andere werk van Shelley, Walt Whitman en Chris Abani. Voor zijn vertalingen van de poëzie van Obe Postma werd hem in 1999 de provinciale vertaalprijs toegekend.
Hoofdstuk 9 - Bouke Oldenhof (Steenwijkerwold 1957) groeide op in Heerenveen en studeerde Nederlands en Fries in Groningen en Theaterwetenschap in Amsterdam. Hij zat van 1981 tot 1990 in de redactie van Hjir en publiceerde studies over Rink van der Velde, het naoorlogse Friese toneelrepertoire en Tryater. Hij was leraar, didacticus aan de lerarenopleiding en dramaturg voor het Friese amateur- en beroepstoneel. Als coördinator literatuurbevordering was hij verantwoordelijk voor de Friese bijdrage aan ‘Nederland Schwerpunktland’ op de Frankfurter Buchmesse van 1993. Hij is momenteel werkzaam als toneelschrijver van zowel Nederlandse als Friese teksten, voor jeugd en volwassenen. Daarnaast vertaalt hij incidenteel toneelstukken voor Tryater.
Hoofdstuk 10 - Jant van der Weg (Leeuwarden 1939) is gespecialiseerd in Friese jeugdliteratuur, maar houdt zich eveneens intensief bezig met Nederlandse jeugdboeken. Na haar doctoraalscriptie over het concept jeugdland in Friese kinderliteratuur (Net foar bern!, 1990) promoveerde zij op een onderzoek naar Friese kinderpoëzie, Feroaring yn byld en bân (2000; ‘Verandering in beeld en band’), met een Nederlandstalige bewerking hiervan, Er is door het luchtruim een hemd onderweg (2003). Ze publiceert in diverse tijdschriften en is medeoprichter en voorzitter van de Stichting It Fryske Berneboek (Het Friese Kinderboek), voorzitter van ibby-Nederland en bestuurslid van ibby-internationaal.