slakachtig voortkruipende kast. Toen het goederenvervoer aanmerkelijk begon toe te nemen, kocht zij een schroefboot er bij, uitsluitend voor het goederenvervoer bestemd. Hoe de dienst tòen was, kan men zich wel voorstellen: - éénmaal heen en terug per dag! En dat was voor dièn tijd al eene prachtige verbinding, waarvan druk gebruik werd gemaakt. Het was immers beter dan met de trekschuit of met de dilligence, het was immers ‘modern’! Op reis te gaan met deze raderkast was voor menschen van '48 van evenveel gewicht als voor reizigers uit onze kinderjaren een reis per spoor. Nu was der toekomst een weg gebaand; in ‘enkele’ uren reeds kon men van de dorpen in Rotterdam komen en daarmede wenschte men zich al geluk!
Komen meerdere behoeften met meerdere gelegenheden of scheppen nieuwe gelegenheden nieuwe behoeften?
Behalve de firma Fop Smit & Co., had ook de firma De Bruijn & Co. te Dordrecht een drietal booten in de vaart, de ‘De Witten’.
In het begin van 1878 nam Fop Smit echter deze drie vaartuigen over en exploiteerde van toen af den dienst Rotterdam-Dordrecht-Gorinchem in concurrentie met de onderneming ‘Quakernaat’, die eveneens twee booten in de vaart had. En met het voornemen haar dienst geheel te moderniseeren naar de eischen, die toen reeds in het buitenland gesteld werden, begon de firma zich in te richten met totaal nieuw materieel. Zij was het die in 1880 de eerste Salonraderboot in Nederland in de vaart bracht, de Merwede I, nu nog een ferm en comfortabel vaartuig, al staat het dan ook in enkele opzichten achter bij het nog moderner rivierstoomjacht ‘W.F. Leemans’. Maar daarover nader meer.
In het jaar 1883 nam Fop Smit & Co. ook het materieel van de ‘Quakernaat’ over. Behalve de stoomboot ‘Quakernaat’ was daarbij niets bruikbaars meer; het werd derhalve alles geliquideerd.
Allicht zou men denken, dat deze dooding van concurrentie en de exploitatie in één hand, zou zijn gaan influenceeren op de prijzen van vervoer. De firma kon nù immers tot op zekere hoogte vragen wat zij wilde. Het tègendeel is echter waar; de tarieven werden zelfs steeds minder, de prijzen der retourbiljetten steeds en ten slotte zelfs beduidend lager. Het gewoon retour 1e klasse Rotterdam-Gorinchem, een reis van 2 × 3 uur, kost thans slechts f1,10,