had te onbeduidende rol, dan dat wij meer zouden doen dan haar te vermelden. Kortom, het geheele was zeer goed, maar te weinig volk op het tooneel. In het eerste bedrijf, bijvoorbeeld, toen Max sprak tot het volk van Lebak, waren er in het geheel tien menschen die het volk uitmaakten.
Vrijdag speelde men De Bruid daarboven, oorspronkelijk toneelspel van Multatuli. Een zoon wil door een buitengewone zelfopoffering eene misdaad zijns vaders herstellen en zijne nagedachtenis doen eerbiedigen. Ziedaar den hoofdinhoud van het stuk, dat aldus door den schrijver ontwikkeld is: Hüser zweert zijnen vader immer op Karel Vanbergen te zullen waken. Zonder dat hij het wist, wordt deze een speler, een verkwister, en op aandrang zijns kamerdienaars, maakt hij valsche handteekeningen. Het gerecht ontdekt het en Karel zal gevangen genomen worden; Hüser dit vernemende beschuldigt zichzelven en wordt veroordeeld. Weder in vrijheid verbergt hij zich onder den naam Holm en geeft muzieklessen. Weldra ontstaat er liefde tusschen hem en Caroline von Wachler, zijne leerlinge, maar hij wil die liefde stukken. De vader het echter bemerkt hebbende, ofschoon edel, is geenszins tegen die verbindtenis, die ook bewerkt wordt door Buys, zijnen rentmeester. Mevr. von Wachler, die zeer veel bluft met adel en dergelijke zottigheden, wil Caroline doen trouwen met Karel Vanbergen. Deze, nogmaals opgestookt door Frans, zijnen knecht, ziet geen ander middel om te gelukken dan Holm te beschuldigen vroeger veroordeeld te zijn geweest...
Holm wil zich niet verklaren en hem wordt de deur gewezen. Alleen, verlaten, lacht de dood hem tegen; maar Caroline komt hem bezoeken, zij kan aan zijne plichtigheid niet gelooven en zweert in geval zij hier op aarde niet vereenigd worden ‘zijne bruid daar boven’ te zijn. Intusschentijd wordt er ontdekt door Generaal Graaf von Weller, Mevr. von Wachlers broeder, dat niet Holm maar Karel Van Bergen de ware plichtige is. Zijn naam, titel en vermogen gaan op Holm over en deze trouwt met Caroline.