stuk had toen diepen indruk op hem gemaakt. Sedert had hij het nooit meer gezien, daarom was 't ook voor hem interessant. Heiling, en diens strijd tusschen 't hooge en lage had hem reeds als knaap levendig getroffen, ja zijn verbeelding schijnt er toen meer in gevonden te hebben, dan het stuk eigenlijk biedt. Ook de ongeschiktheid van Annchen om Heiling te volgen had grooten indruk op hem gemaakt. Waar in de Woutertje Pieterse sprake is van 'n geestenkoningin, zweefde hem daarbij Heilings moeder voor den geest. maar staat daar uitdrukkelijk zij kwam niet uit de aarde, uit 'n grot, zij woonde boven de sterren. doch even als Heiling moest ook prins Ypsylon veel doorloopen eer hij weder zou kunnen weerkeeren tot zijne moeder. In de Millioenen studie komen gnomen voor. Ook die heeft hij genomen uit den Hans Heiling. Over 't geheel stond hem, de overigens zeer schoone scenerie, minder helder voor de herinnering, dan de strijd. Maar het eerste tooneel stelt druk schaffende aardmannetjes voor. dát wist hij nog. In amsterdam in 34, 35 had elk gnoompje een kaarsje op 't hoofd. dat was hier zoo niet. In de Millioenen Studien hebben ze die, hij spreekt daar van.
Gister avond thuis komende waren wij het eens, het een schooner stuk als tooneelspel was, dan opera als muziek. hoewel een geest of half geest iets onmogelijks is. als mensch, en dát moest voor Annchen 't hoogste zijn, was Heiling een onding, een monster. 't Sprak van zelf ze een boer uit hr dorp liever had. dit is een gebrek. Het zoogenaamd hoogere is uit den aard der zaak onding monster.
't Is dezelfde reden waarom ook de Hamlet gespeeld minder indruk maakt dan lezende. een geest zien is onmogelijk. leelijk. steeds fautief. Gister morgen kregen wij ook de Nederl. Spect., tweede deel van Vosmaer over Vorstenschool. D. zeide: ik zie duidelijk ze tusschen die twee stukken bij hem geweest zijn. Ze hebben hem bij den mouw getrokken. Met kunst of liever zonder kunst, maar hij heeft vermeden van Louise en hare tirades te spreken. Over lakeien spiridio, koning. daarop: ‘Van geheel anderen aard zijn de meesterlijke...’ drie regels over Louise. en daarna Hansje. ‘Zie je, zei dek. ik zie duidelijk, daar voor die drie regels heeft wat anders gestaan. dat heeft hij later uitgelaten, toen men 't hem lastig maakte, en daarvoor die 3 regels in 't slot in de plaats. - 't Slot! daar maakt hij z'n excuses. dat 's nog erger dan bittertjes.’ - Elke terz van 'n seconde draagt z'n navelmerk als wij - dat vind hij niet plat, maar niet smaakvol. Och arm! D. zeide: