van de door de Regering aangevraagde som van 4,765,000 fl. voor militaire aangelegenheden, slechts een crediet van 1,100,000 fl. toegestaan. Het voorstel van een der Afgevaardigden, strekkende om niet meer dan 770,000 fl. te verleenen en de Regering uittenoodigen, zich met het Noordduitsch-Verbond omtrent de keuze van een gelijkvormig model van geweren te verstaan, is verworpen geworden.
- De nieuw-gekozen Afgevaardigde naar het Tol-parlement voor Wurtemberg, de heer Becher, heeft in door hem gehouden verkiezings-redevoeringen eene zaak ter spraak gebragt, die thans, naar men uit Stuttgart meldt, tot eenige gisting in Wurtemberg aanleiding geeft. De administratie der wurtembergsche krijgsmagt heeft namelijk, met het doel om goedkoopere en betere waar te verkrijgen, het leveren van stof voor broeken van militairen, bij wijze van proefneming, aan eene pruissische fabriek opgedragen. Dien ten gevolge maakt de volkspartij in Wurtemberg, volgens een pruissischgezinden berigtgever, veel gedruisch; zij organiseert volksbijeenkomsten, waarin over den ondergang der vaderlandsche nijverheid geklaagd wordt, en de voorstanders van het beschermende handelsstelsel verlangen, dat eene wet zal worden uitgevaardigd, waarbij het aan de administratie van het leger verboden wordt, voortaan hetgeen zij noodig heeft buiten de grenzen van Wurtemberg te bestellen. Men verlangde zelfs, dat eene deputatie onmiddelijk naar den Koning zou gaan om den minister aanteklagen. Een opzettelijke ‘broekenstof-moniteur’ in de kolommen der Beobachter geeft dagelijks berigt van den stand dezer zaak, die, beweert de bedoelde correspondent, reeds eenigermate tot in het bespottelijke wordt opgedreven, ofschoon hier en daar het doel - den haat tegen Pruissen op nieuw aanteblazen - reeds bereikt is geworden.
- Dezer dagen hield de bekende staathuishoudkundige volksman Schultze-Delitsch in het casino-gebouw te Keulen eene voordragt over de ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid van de hoogere klassen der maatschappij’. De zaal was vol, en twee uren lang luisterde men met ingespannen aandacht naar het ontwikkelen van des sprekers denkbeelden, waarvan de Kölnische-Zeitung o.a. het volgende mededeelt: ‘De redenaar begon met te wijzen op de eenheid en den solidairen vooruitgang van het menschelijk geslacht; hij toonde aan, hoe steeds elke strijd tusschen de onderscheidene klassen