zich krijgsvaardig maakt, en voor 850,000 th. aan paarden besteed heeft, om oogenblikkelijk in het veld te rukken, - dit verklaren wij niet te begrijpen; evenmin als de wijze, waarop dat berigt wordt gelogenstraft, door namelijk te verzekeren, dat de generaal von Moltke, gevolgd door 59 officieren van den generalen staf, eene oefeningsreis ondernomen heeft; hetgeen, volgens de Kölnische-Zeitung een bewijs is, dat de vrede bewaard zal blijven. Wij gelooven gaarne, dat de onmiskenbare talenten des generaals von Moltke niet zóó ver gaan, dat zij hem zouden in staat stellen, Frankrijk aantegrijpen met een leger van 59 man, doch missen de door het Keulsche blad aanbevolen “helderheid van hoofd”, om in den oefeningstogt van eenige stafofficieren een waarborg voor den vrede te zien.’
- De generaal der infanterie Vogel von Falkenstein is, ‘op verzoek’, ontheven van het bevel over het 1ste legercorps, en vervangen door den generaal von Manteuffel, die (volgens de Rijnsche dagbladen) bij het leger geenszins populair is. De eerstgenoemde hoofd-officier was daarentegen zeer bemind.
- Men schrijft uit Wiesbaden: ‘De op den 8sten dezer alhier gehouden volksvergadering werd door 500 tot 600 personen bijgewoond, waaronder men vele liberale leden der voormalige nassausche Tweede Kamer opmerkte. Er is eene commissie benoemd, bestaande uit de heeren Eck, Käsebier, Raht, Born, Schirm, Meckel en Schenk, aan welke opgedragen is, de nassausche belangen te handhaven in de zaak der Bank, van het schoolwezen, van het gemeentebestuur, en omtrent de administratie der provinciale fondsen. Ook is het de taak dier heeren, indien mogelijk, de terugbetaling te erlangen eener som van 800,000 th., welke door het pruissische bestuur van de vorige Regering afgevorderd is geworden.
- Aan de Elberfelder-Zeitung wordt uit Ems geschreven, dat de luitenant Stumm, die als vrijwilliger de abyssinische expeditie heeft medegemaakt, aan Koning Wilhelm een drinkhoorn van Koning Theodorus heeft ten geschenke gegeven. Dat stuk is, naar men verzekert, van zeer grove bewerking.
- In verband met de uitzigten op een overvloedigen wijnoogst, is aan de oevers van de Aar, de Moezel en den Rijn het vaatwerk buitengewoon duur. De gewone wijnsoorten daarentegen zijn, langs de Moezel vooral, zoo goedkoop als sedert jaren het geval niet geweest is.