[11 februari 1853
Brief van Dekker aan Tine]
11 februari 1853
Brief van Dekker aan Tine. (M.M.)
Enkel, dubbel en enkel velletje, samen bevattende blz. 3-10 van de oorspronkelijke brief. Het eerste gedeelte van de onderstaande tekst, tot het sterretje, en het laatste gedeelte, na het tweede sterretje, zijn afgedrukt overeenkomstig de publikatie van Mimi, met verbetering van de naam Chauffepié in: Chantepie. (Brieven II, blz. 159-167; Brieven WB II, blz. 127-133).
Daar Mimi een gedeelte heeft overgeslagen, is er een klein hiaat voordat de tekst van het bewaard gebleven deel aanvangt. De namen: Bosscha en Eduard, betreffen twee Leidse studenten: Johannes Bosscha Jr. en Eduard Kerkhoven, de jongste zoon van het echtpaar Kerkhoven-van der Hucht, te Hunderen.
De ‘zaak met de dertig mille’ doelt op Dekkers mening, dat Tine waarschijnlijk nog een erfdeel van zulk een bedrag te goed had.
Leiden, Vrijdagmorgen, 11 uur.
Lieve beste Tine! Eigenlijk had ik van hier willen vertrekken met den trein die te 10 uur gegaan is, maar een klein luiheidje (u wel bekend) heeft mij doen plakken. Ik ben nu van plan te één uur naar 's Hage te gaan en kan nu op mijn gemak een paar woordjes meer schrijven dan die beide vorige briefjes die beide zoo in haast waren. Ik heb nu een rustig uurtje, want toen ik gisteravond Bosscha en eenige andere heeren verliet nam ik afscheid met de uiting van mijn plan om vroeg weg te gaan, zoodat ieder nu denkt dat ik al weg ben. Ik heb dus rust. Uw briefje van gister heb ik ontvangen; ik ga er het noodige op antwoorden, schoon het geheel eigenlijk geen antwoord noodig heeft, dan dat het mij zulk een groot genoegen deed.
Primo, uwe verschrikkelijke koopziekte. Wel, dat is erg! Voor ditmaal kan het er door, maar zulk een geweldige uitspatting moet niet weer gebeuren. Wel foei, 't is schande! Ik zal er je voor zoenen tot je straf. Je bent verdoens, hoor je! Ik hoop nu maar dat het gekochte naar je zin is, anders zal ik het nog eens voor je overdoen.
Visite bij dominé Chantepie, heel goed.
Visite bij mevrouw Abr. heel goed.
Uwe vraag naar den thermometer van mijn gemoed is makke-