1887), waarin deze verschillende getuigenissen wraakte. Kort daarop heeft rector Wijnen, benoemd tot pastoor te Limbricht, de stad verlaten. De arbeiderskwestie had ook nadien nog zijn aandacht, hij schreef daarover een nieuwe serie artikelen in de Maasbode, insgelijks in brochurevorm verschenen: Moderne toestanden en het ware volksbelang, overdruk, herzien en belangrijk vermeerderd ('s Grav. 1895).
Wijnen was buitendien onvermoeid werkzaam en zeer bekend op het gebied van het lager onderwijs. Hij heeft den vennaarden schoolstrijd in Nederland in de eerste gelederen meegestreden. Zijn artikelen over onderwijs en opvoedkunde in Maasbode, Tijd, Kath. School en Ons Recht vestigden zijn naam als een der eerste deskundigen onder de Katholieken. Hij was adviseur van den r.-k. onderwijzersbond in Limburg sedert 1895.
De Pastoor Wijnenweg te Maastricht is sinds 1 Aug. 1927 een herinnering aan dezen moedigen strijder en rusteloozen werker.
Overige publicaties: l' Enseignement d' après les principes et ses adversaires (Maastr. 1869); De pauselijke onfeilbaarheid (Luik 1870); Scheiding van kerk en staat (den Bosch 1872); De godsdienstleer voor de katholieke jeugd (Maastr. 1891), Kerkelijke plechtigheden en godvruchtige gebruiken verklaard (2e dr. Nijm. 1898); Handboek van den katholieken godsdienst (meerdere dr.), in samenwerking met B. Dankelman; Misboekje voor godvruchtige kinderen door G. Mey, in het Nederl. vertaald; De catechismus bewerkt, in samenwerking met W.A. Notermans; eindelijk een viertal Bijbelsche geschiedenissen, vertaald in samenwerking met P. Timmermans of alleen (meerdere dr.).
Zie: Limb. Koerier van 24 en 26 Aug. 1909.
Blonden