[Kampe, Vincentius]
KAMPE (Vincentius) of Petri, Minderbroeder-observant, geb. in de Nederlanden, werd 20 Juni 1519 tot bisschop van Gardar in Groenland benoemd. Reeds een eeuw was voorbijgegaan zonder dat een der benoemde bisschoppen de reis naar hun bisdom had ondernomen. Ten tijde van de benoeming van Vincentius Petri bemoeide zich de aartsbisschop van Drontheim, Erich Walchendorff, met de inrichting van een naar Groenland te zenden expeditie. Hij verloor de gunst van koning Christiern II en ook zijn ambt van kanselier, moest omstreeks 1521 Noorwegen verlaten en stierf 1522 te Rome. De bisschop van Gardar bleef in Scandinavië. Hij was secretaris en raadsheer van koningin Christina, echtgenoote van koning Hans van Noorwegen. Hij had ook een ambt aan het bisschoppelijk hof van Fioen en als zoodanig werd hij bestuurder van het bisdom Odensee tijdens de afwezigheid van bisschop Jens Andersen Beldenak, den voormaligen secretaris des konings van Denemarken, 1520. De koning Christiern II beschuldigde Vinc. P. van verduistering van juweelen der koningin Christina, van wie hij de testamentuitvoerder was geweest. De Koning deed hem in de gevangenis werpen 1521. 1526 was hij vicaris van den aartsbisschop van Upsala, Gustaaf Trolle, en van den bisschop van Abo in Finland, Arundus Kurch. Deze verloor het leven 22 Juli 1522, terwijl hij over zee vluchtte voor de vervolging van koning Christiern en schipbreuk leed. 1529 werd Vinc. P. coadjutor van den bisschop van Roeskilde op het eiland Seeland, Joachim Roennow. Deze stond zeer in de gunst des Konings, voldeed den Koning tot het uiterste, maar gaf toch zijn katholieke overtuiging niet prijs. Hij werd om zijn standvastigheid in de gevangenis geworpen 15 Aug. 1536 en stierf als martelaar voor zijn geloof in de boeien 1542 .... Was zijn coadjutor ontrouw geworden aan de katholieke kerk? 1537 genoot hij nog zijn prebende in de Lieve-Vrouwekerk te Kopenhagen, verder is niets van hem bekend. De
voortgang van het protestantisme in de scandinavische landen deed de missie van Groenland vergeten. Hij was de laatste benoemde bisschop van Groenland.
Zie: Gams, Series episcoporum, 334; Eubel, Hierarchia Cath. III, 103, 217; Groenlands historiske Mindesmaerker (Copenh. 1845) III, 193-198, 895; A. Heise, Dansk biogr. Lexikon IX (1895), 94-95; Revue Questions Historiques (1902), 581.
Fruytier