kaarten en afbeeldingen van Java's N.O.-kust uit het bekende standaardwerk zal de auteur wel aan G. te danken gehad hebben.
Hij moet verwant geweest zijn aan den G.-G. Abr. van Riebeeck, daar hij bij diens plechtige begrafenis op 20 Nov. 1743 gerangschikt werd onder de afdeeling ‘bloedvrunden en naest bestaenden’. Het waren Johan v. Riebeeck, Corn. Hasselaer, Arn. Abeleven, Gerrit v. Oosten, Joh. v.d. Schuer en J.F. Gobius. Hij is de achterbetovergrootvader van A.A. Gobius, oostindisch hoofdambtenaar uit onze dagen, den bezitter van vele teekeningen van Abr. van Riebeeck's reizen.
Zijn portret komt voor op de teekening van Cornelis de Bruin (beneden aangehaald werk blz. 379), voorstellend het bezoek bij den sultan van Bantam.
Hij was gehuwd met Margaretha Elisabeth Heynen, die hem o.a. schonk 2 zonen: Jacob, geb. 1724, en Hendrik Anthonie, geb. 1726, die in 1732 op het schip ‘Blijdorp’ voor de kamer Amsterdam als kajuitpassagiers naar Nederland voeren, voorts een dochter Adriana, geb. op Semarang, die de vrouw werd van Mr. Frans Willem Falck (kol. 528). Haar zoon was de groote ceilonsche gouverneur Iman Willem (kol. 528). Na den dood van haar man hertrouwde zij op 8 Febr. 1739 te Colombo met Arent van Broyel uit Amsterdam, die 1 Dec. 1753 als ord.-raad van Indië gestorven is.
Zie: de Haan, Priangan II (Bat. 1911); Valentijn, IV, 1, 15, 209; Cornelis de Bruin, Reizen over Moskovië door Persië en Indië (Amst. 1714).
Bartelds