[Desarme, Felix]
DESARME (Felix), priester, geb. te Sas van Gent 1746, zoon van Louis, koopman, die wegens tegenslag in zijn zaken naar Gent verhuisd was, overleed als kapelaan der St. Michielskerk te Gent, 22 Sept. 1822. Hij had zijn latijnsche en godgeleerde studie voltooid in het seminarie van het bisdom Gent. In deze stad werd hij 1792 benoemd tot kapelaan der St. Michielskerk. Tijdens de fransche revolutie werd hij als gijzelaar met andere gevangenen van Gent naar Amiens gevoerd, 28 Oct. 1794. 10 Febr. 1795 kwam hij vrij en keerde naar Gent terug. Toen hij weigerde den eed af te leggen werd hij op de lijst der priesters geplaatst, die gedeporteerd zouden worden. Tamelijk lang wist hij, terwijl hij in het geheim de geloovigen bijstond, aan de speurders der Fransche Republiek te ontsnappen. Einde Februari 1798 werd hij aangehouden, naar Frankrijk gevoerd en in de ponton, La Charente, te Rochefort opgesloten. Daar de bewakingsdienst der engelsche schepen de overbrenging der gevangenen naar het overzeesche Cayenne onmogelijk maakte, werd hij, na reeds veel ellende uitgestaan te hebben, overgebracht naar het eiland Rhé. Daar bleef hij gevangen tot 1800 en keerde dan naar Gent weer. Na het concordaat werd hij opnieuw benoemd tot kapelaan in St. Michiel, waar hij met veel toewijding werkzaam was tot zijn dood.
Krüger, Gesch. bisdom Breda verwart Felix Desarme met zijn broeder Frederik, dien hij (dl. IV, kol. 562) onder Philippine Franciscus L. de Sarme en (dl. IV, kol. 568) onder Sas-van-Gent Felix Desarme noemt, en van wien hij zegt, dat hij gevangen weg gevoerd is door de Franschen.
Frederik Ludovicus Desarme, priester van het bisdom Gent, broeder van Felix, was geboren te Sas van Gent, 1731. Volgens de Geschiedenis der Herv. kerk van Sas van Gent werd hij 26 Juli 1769 door resolutie van den Raad van State toegelaten als assistent van den pastoor van Hontenisse, Pater Mathias Henquiné. Na diens dood werd hij aldaar kapelaan in plaats van den tot pastoor benoemden kapelaan J. Adriaansens (resolutie van 7 Maart 1771). In 1777 werd hij pastoor te Philippine, en 1782 te Sas van Gent, waar hij overleed 1796 of 97.
Zie: van Baveghem, Martelaarsboek der Belgische priesters IV, 37; Précis historiques IV (1856) 578; Messager d. sciences hist. (1879), 345.
Fruytier