approbatie, waer in aangeteikent en wederlegt worden de ongegronde onderstellingen, verkeerde gissingen en verwringingen der Leerstukken van de Roomsch-Catholyke Kerke, onlangs verspreid in zeker Boekje uitgegeven door Cornelius De Witt, Hoogleeraar der Oostersche Taale en rustend Predikant te den Bosch (Antw. Hier. Verdussen). Bij denzelfden uitgever verscheen
1772: Zendbrief van.... aan den zeer eerwaarden heer J.F. de Bruyn Arts-Priester van het bisdom Antw. enz. enz. betreffende de goedkeuring, door den zelven Eerw. Heer verleent op zeker werkje, voerende voor titel Eenvoudige zaamenspraken.... Het is een verdere verdediging van het H. Sacrament van Mirakel tegen C. de Witt. Het boekje van dezen, niet vermeld in zijn biografie dl. V, kol. 1144, was: De historie v.h. Sacrament van Mirakel (te Brussel) onderzogt en de ydelheid daarvan zedig aangetoond (Amst. 1770). De Bruyn was 1760-67 penitencier en 1767 aartspriester van het bisdom. Bij den dood van den bisschop van Antwerpen, H. van Gameren, werd hij met twee anderen 28 Jan. 1775 gekozen om als vicaris het openstaande bisdom te besturen. Zij gaven 15 Febr. een mandement uit, waarin de geloovigen werden aangespoord om te bidden voor een waardigen nieuwen bisschop. 17 Mrt. verscheen een keizerlijk decreet, dat gebood het mandement der vicarissen te supprimeeren, in beslag te nemen, enz., omdat het ‘strydigh is aan het gesag ende achtbaerheyd, die men schuldig is aan de konincklycke ministers, ende aen alle degene die Haere Majesteit soude goetvinden te beraeden over den keus van eenen nieuwen bisschop van Antwerpen’. Zie den afdruk van beide stukken in de Ram, Synodicon Belgicum III, 415-419.
Zie: Analectes hist. eccl. Belg. XX (1886), 219, 228; Krüger, Gesch. bisdom Breda I, 101, 105, 136; N.v.d. Hoeven, Bijdr. tot de kennis der gesch. van Zundert en Wernhout.
Fruytier