Alg. Ned. Familiebl. I, no. 16, bl. 2, terug als eigenaar van het huis Spieringshoek bij Schiedam, door hem in 1229 gekocht van Jan Spierinck en welk huis hij in 1262 vergrootte en met beplantingen voorzag. Bij zijn gade, die als N. van Haarlem wordt vermeld, had Herman geen kinderen, waarom hij bij zijn overlijden in 1286 Spieringshoek naliet aan zijn neef Dirk v.P., de hierbedoelde.
Dirk, reeds in het bezit van Hoogmade door overlijden van zijn vader, bewoonde het kasteel Poelgeest bij Koudekerk, waarschijnlijk door zijn vader geërfd of verkregen. Hij droeg dit huis 1 Januari 1326 aan den graaf op en ontving het van dezen wederom in erfleen terug (v. Mieris, II, 374). Vóór 31 Dec. 1329 had hij circa 13 morgen lands verkocht aan Gozewijn of Goossen van Rossum, heer van Rijnenburg (onder Hazerswoude) (v. Mieris, II, 491) en kocht 1 April 1331 het gerecht van het ambacht van Koudekerk van den graaf (v. Mieris, II, 513).
Waarschijnlijk is hij in 1323 gehuwd met Clementia van Nyevelt; 5 Sept. van dat jaar had althans de bevestiging plaats van den lijftocht uit tienden te ter Aar door D.v.P. aan zijn vrouw jkvr. Clemensen gemaakt. (Reg. Hann. 118). Haar ouders zijn niet met zekerheid aan te wijzen; de mededeelingen van Gaillard, Maison de Zuylen, zijn bezijden de waarheid, daar Clementia alsdan pas na 1326 zou zijn geboren! Batavia Illustrata vermeldt uit dit huwelijk vier kinderen; behalve Gerrit (1) en Jan (1), die beiden volgen, staan daar nog: Margaretha van Poelgeest, gehuwd met Bernard van der Spout, uit Brabant, in 1339 vermeld, - en Alyd v.P. non in het klooster ter Lee in 1373. Deze beide dochters zijn mij niet in bronnen voorgekomen; wel een zoon William Dirks v.P. in 1383, als oom van Dirk v.P., in het Leenboek van het huis P. vermeld.
Op St. Martijnsdag translatio 1387 geeft hertog Albrecht aan Willem Dirkszoonszoon van Poelgeest al zulk goed als den hertog was aangekomen van Pieter Roelof Arentszoonszoon, die een bastaard was en in zijn leven te Rijnsaterwoude woonde (Reg. Liber IV Aelbrecht, fol. 255 verso). Waarschijnlijk komt deze laatste Willem hier te pas.
Het bovengenoemd Familieblad, maakt nog melding van een vierden zoon Hugo genaamd, die Spieringshoek erfde en zich daarom Hugo van Spieringshoek heeft genoemd. Hij moet dan den stam hebben voortgezet.
Regt