Als industrieel onderscheidde Deeleman zich door het ontwerpen en vervaardigen van verschillende rijtuigtypen, waaronder de te Batavia en later ook elders populair geworden Deelemannetjes, een rijtuig voor een paard met twee bankjes in de lengte en een in de breedte voor den koetsier, met eene deur achterin. D. werd 15 Dec. 1863 lid van de Kamer van Koophandel en nijverheid te Batavia. Hij bleef dit tot zijn overlijden. Als zoodanig werd hij lid van eene op 28 Juli 1871 door deze Kamer ingestelde commissie tot onderzoek naar de beste wijze, waarop eene behoorlijke haven voor Batavia tot stand zou kunnen komen. Deze commissie stelde den aanleg van een havenbassin nabij en oostelijk van den bestaanden havenmond voor. Op 9 Jan. 1873 werd door den gouverneur-generaal eene nieuwe commissie ingesteld, in welke Deeleman eveneens tot lid benoemd werd, maar hij nam die benoeming niet aan, waarschijnlijk omdat hij niet bijzonder met het plan der eerste commissie ingenomen was en zich toch niet daartegen verklaren wilde. In 1880 werd hij tot rooimeester van Batavia benoemd, hetwelk hij bleef tot zijn overlijden. In verband daarmede trok hij zich uit de bovengenoemde firma terug.
Hij was in Batavia en omstreken zeer populair. Hij teekende bijzonder fraai. Hij huwde 8 Sept. 1847 Wilhelmina Adrienne Tromp, bij wie hij zes zonen en zes dochters had.
Men heeft van hem: Bataviaasch album, verzameling van een tiental gezigten van de hoofdstad van Nederlandsch Indië (Batavia 1860); Geïllustreerd Nederlandsch-Indisch alphabet (Batavia, zonder jaartal).
Zijn portret is gelithografeerd door een onbekend kunstenaar.
Ramaer