[Buys, Henri François Robert Brandts]
BUYS (Henri François Robert Brandts), zoon van den vorige, geb. 20 April 1850 te Deventer, overl. 16 Oct. 1905 te Ede, ontving van zijn vader het eerste muziekonderwijs, hetwelk harmonie- en compositieleer, alsmede het pianospel omvatte. Na eenige jaren werd hij pensionnaire van koning Willem III en ging als zoodanig aan het conservatorium te Keulen studeeren. In 1868 werd hij benoemd tot directeur van het zanggezelschap Swelingh, in 1875 tot directeur van het Deventer Mannenkoor en van een gemengd koor te Lochem, en een jaar later van de afd. Toonkunst te Zutphen en van ‘Erato’ te Nijmegen.
In 1878 volgde hij Daniël de Lange op als directeur van ‘Amstels Mannenkoor’ en in 1880 vestigde hij zich met zijn echtgenoote Martine Hesselink, in de hoofdstad, waar hij tevens directeur werd van de liedertafel ‘Oefening baart kunst’ en van de gemengde zangvereeniging ‘Musis sacrum’.
Van de groote uitvoeringen, welke hij dirigeerde, moeten vooral genoemd worden het concert in 1884, ten voordeele der gezondheids- en vacantiekolonies gegeven, en de aubade, in 1887 aan koning Willem III, ter gelegenheid van zijn 70sten geboortedag gebracht. Een jaar na zijn dood werd te Ede een monument onthuld, 20 Oct. 1906, opgericht door vrienden en vereerders.
Van zijn composities is vooral bekend zijn opera Albrecht Beiling, in 1891 door de Ned. Opera uitgevoerd.
Zijn portret en een volledige lijst zijner werken kan men vinden in Viotta, Onze hedendaagsche toonkunstenaars.
Zie: J.H. Letzer, Muzikaal Nederland, (Utrecht 1911); Henri Viotta, Onze hedendaagsche toonkunstenaars (Amst. 1893-1896).
Spier