weldra groote vermaardheid kreeg, werd tot lid van den mahamad (kerkeraad) der portugeesche gemeente benoemd en kwam in het bestuur der talrijke portugeesch-joodsche rederijkerskamers. Hij was een schrijver van beteekenis. Tegen Spinoza, met wien hij een vriendschappelijke correspondentie onderhield, schreef hij aanstonds een werk Certamen Philosophicum Propygnatae Veritatis Divinae ac naturalis adversus J. Bredenburgi Principia (Amsterdam 1684). Het behelst aanvallen op Spinoza's Ethica, werd in 1703 en 1731 herdrukt te Amsterdam; G. de la Torre bezorgde een spaansche editie (den Haag 1741). De meeste zijner werken zijn alleen in handschrift bewaard gebleven. Zij bewegen zich voornamelijk op het gebied der apologie des jodendoms en dat der philosophie. Het bekendste is wel de Epistola Invectiva contra Prado un Philosopho Medio, welk werk tegen Juan de Prado, een doctor en schrijver, die toen te Amsterdam woonde, was gericht. Later heeft een zekeren Henriquez een zijner werken, naar het spaansche handschrift, in het Fransch uitgegeven onder den titel Israël Vengé (Londen 1770); Grace Aguilar bezorgde hiervan in 1839 een engelsche uitgave. Zijn gedachtenwisseling met den predikant Philip van Limborch verscheen te Amsterdam in 1687 onder den titel De Veritate Religionis Christianae Amica collatio cum Erudito Judaeo.
De Livraria Montezinos te Amsterdam bezit 2 portretten van hem door B. Laguna, gecopieerd naar Jacobus Groenwolt. Zijn vrouw Esther overleed 5 Juli 1712; over zijn zoons Abraham en Mozes en zijn dochter zie het voorgaande artikel.
Een gelijknamige Ishac (Isaac) de Castro was in 1682 te Amsterdam als ‘gran ciruxano honor de la Ley’ bekend en Mordechai de Castro was in 1650 leeraar aan de port.-joodsche academie ‘Arbol de las Vidas’, het tegenwoordige port.-israëlietisch seminarium ‘Ets Haim’.
Zie: Jewish Encyclopaedia, vol. III, 609; M. Kayserling, Bibl. Esp. Port. Jud. (Straatsburg 1890), 36: Paraira en da Silva Rosa, Gedenkschrift van Ets Haim (Amsterdam 1916), 29; J. Mendes dos Remedios, Os Judeus Portugueses em Amsterdam (Coimbra 1911), 71.
Zwarts