[Lafargue, Paul Constantijn]
LAFARGUE (Paul Constantijn), landschapteekenaar en etser, 1732 of 1733 te 's Gravenhage geboren, begraven aldaar 10 Juni 1782. Hij was voornamelijk in den Haag werkzaam, in 1771 was hij in het album studiosorum der universiteit te Leiden ingeschreven, waar hij slechts tijdelijk verbleef. Hij was bekend om zijn kopieën naar oude meesters o.a. Ruisdael; op verscheiden veilingen komen schilderijen van hem voor. Schilderijen van zijn hand bevinden zich te 's Gravenhage, Gemeente Museum: Boschbrug 1774, Haagsche Schouw 1774; Leiden, Gemeente Museum: Stadsgezicht (waarschijnlijk Oudevest bij Heerengracht); Frankfort, Städ. Institut: Marepoort te Leiden; Stockholm, verz. Lind: landschap in zon.
Teekeningen van zijn hand bevinden zich te Amsterdam, 's Rijks Prentenkabinet: kerk te Wilsveen, Bosch en Hoven buiten Haarlem, Katwijkbinnen, huis v. Quarles te Voorburg 1757, revue door prins Willem V gehouden in 1770, boschgezicht te Zeist 1781, Nd.-hollandsch meisje 1775, Molquersche boer 1775, haagsch dienstmeisje 1775, scheveningsche vischverkoopster 1775; Amsterdam, Mus. Fodor: Gezicht te 's Gravenhage, Voorhout te 's Gravenhage; 's Gravenhage, Gem. Mus.: de Gardes van prins Willem te paard.
Prenten van zijn hand zijn o.a.: een gezicht op het Buitenhof, stranding van la Félicité bij 's Gravesande, gezichten in den Haag en omstreken, Wateringen, Rijswijk, Leidschendam, decoratie van het huis van den Mieden, zinnebeeldige voorstelling Erfprins van Oranje, Pasc. Paoli, koe, titelprent ‘ordre der feest en passietexten in de kerk te 's Gravenhage’, vignet voor muziekstuk, lidmaatschap van vrijmetselaarsloge, tooneel van den schouwburg te 's Gravenhage, gezicht op Rotterdam met ijsvermaak, gezicht op het huis Bentinck, triptiek met hemelvaart van Maria naar Ant. van Blockland uit de verzam. J.J. van Reenen.
Naar zijn ontwerp graveerden S. Fokke: lijkstatie van prinses Anna van Hannover 1759, hollandsche harddraverij aan het Haagsche Schouw; J.G. Visser: zinnebeeldige voorstelling van het huwelijk van den Erfprins en van Louise; J. le Charpentier: Lijdsendam van den Haag afkomende te zien; dezelfde: aan den Delftschen vaart. Van de historieprenten noemen we verder: de nieuwjaarswensch van de zes knechten der schutterij 1753 (gezicht nieuwe Doelen), wapenschouw der Haagsche schutterij 1760.
Zie: Fr. D.O. Obreen, Archief voor Nederl. kunstgeschiedenis 1877-87, IV, 143, V, 159, 279;