op en worden bestuurd door het seminarie te Mechelen. De beurzenstichting van Winocus van Estveld kwam niet zonder vele moeilijkheden tot stand door de tegenwerking der protestanten. Het college kon, zoo schrijft de president 11 Juni 1738, slechts in het bezit komen van 1600 gulden. Dit is ook wel de reden, dat Winocus v.E. in Fasti academ, 1650, niet vermeld wordt onder de beurzenstichters van St. Willebrord.
Na zijne intrede in de orde droeg Winocus van Estveld den naam van broeder Nicolaas van Amersfoort.
Met veel ijver en vrucht werkte hij voor het zieleheil van zijn naasten en was als prediker zeer gezocht. Het jaar van zijn dood verscheen van hem in druk: Chronijcke ende gheslacht-boom van den seraphycken vader S. Franciscus behelsende syne gevoor-seyde komste ter werelt, syn gheboorte, leven, doodt ende mirakelen: Insghelycx de levens ende heylige daden van syne XII eerste mede-gesellen ende LXXII discipelen mitsgaders het beghin ende vervolg van der Minderbroederen orden. Getrouwelyck bij een vergadert, verduydscht, ende in X boecken bedeylt door den Eerw. P. Nicolaus van Estveldt Amersfortius, Predicant Minderbroeder-capucijn van S. Franciscus (Tot Brussel bij Jan Momaert, MDCLVI), een klein foliant van 750 blz. met een merkwaardig gegraveerd titelblad. Hij overleed in het klooster te Mechelen.
Zie: Archief Aartsbisdom Utrecht XIII (1885), 225, 230, 233; Analectes hist. eccl. Belg. XIX, (1883) 138, 139; Foppens, Bibl. Belg. II, 906.
Fruytier