[Beer, Matheus de]
BEER (Matheus de), of Beir, geb. te Antwerpen in 1598, overl. aldaar 22 Febr. 1653, na te Halsteren bij Bergen op Zoom, gedurende twintig jaar in de moeilijkste tijdsomstandigheden de parochie te hebben bestuurd. Op 19-jarigen leeftijd had hij de kloostergeloften afgelegd in de Norbertijner-abdij St. Michiel te Antwerpen; hij behaalde, na zijne priesterwijding, 1624 aan de universiteit te Leuven den graad van baccalaureus en licentiaat in de godgeleerdheid. Daarna trad hij op in zijne abdij als professor der filosofie en als koster 1627-29. Zijn abt, de reeds bejaarde Math. van Iersel, zond hem met zijn medebroeder Prosper Moriconi als afgevaardigden van St. Michiel naar de abdij van Strahow in Bohemen, waarheen 1 Mei 1627 op plechtige wijze de overblijfselen van den H. Norbertus werden overgebracht. 16 Mei 1631 werd hij door den markies van Bergen op Zoom voorgedragen ter benoeming voor de parochie te Halsteren. Onder zijn bestuur had hij vele vervolgingen te verdragen van de zijde der Staten. Hij wist nog de kerk, die veel geleden had, te restaureeren en daarvoor de noodige bijdragen van den markies te verkrijgen, 1632.
Bij den vrede van Munster werd hem de kerk ontnomen en in bezit gesteld van den predikant Finson, die zich ook meester maakte van de pastorij, ofschoon deze privaat eigendom was van den broer van den pastoor, Martinus, drossaart van Wouw en daarna van Merxem. De pastoor keerde Januari 1653 naar zijne abdij terug, waar hij reeds 22 Febr. overleed.
Goovaarts vermeldt, dat er een portret bestaat van pastoor de Beir zonder de plaats aan te duiden.
Een samenspraak gehouden tusschen P. Math. de Beir en den predikant van Bergen op Zoom, Nathan Vey, werd gedrukt te Antwerpen 1631 en opgedragen aan den markies van Bergen op Zoom. Nog verscheen: Afweyringhe des doodtsteeks van de Transsubstantiatie, den welcken eenen onghenoemden predicant der stadt Berghen op Zoom hem beroemt ghegeven te hebben. Geschreven door Mattheus de Beyr, pastoor te Halteren ende Religieus canonick van de Abdije van St. Michiel binnen Antwerpen (Antw. Plant. 1630).
Zie: Krüger, Gesch. bisd. Breda III, 419-421; Goovaerts, Ecrivains de l'ordre de Prémontré I, 47, III, 176; Verz. Graf- en gedenkschriften der prov. Antw. IV, 138; Bijdr. hertogd. Brabant. I (1902) 453; Taxandria X (1903), 131-133.
Fruytier