[Lemker, Frans]
LEMKER (Frans), burgemeester van Kampen en lid der Tweede Kamer Stat.-Gen., geb. te Kampen 21 Oct. 1775, overl. aldaar 30 Jan. 1858. Zijn ouders waren Mr. Arend Johan L., secretaris dier stad, en Everdina Sina Sabé; beiden tot notabele Kamper familiën behoorende. Hij ontving zijn opleiding aan de hoogescholen van Harderwijk (1795-98) en Utrecht (1798-1802), promoveerde aan laatstgenoemde academie in de rechten, op een diss. De delictis quae in Deum vel Religionem dicuntur committa, vestigde zich in zijn geboortestad en liet zich als advocaat inschrijven aan de rechtbank te Zwolle. Een jaar na zijn promotie werd hij tot maire van Kampen benoemd, welke betrekking hij behield onder de Bataafsche republiek, het koninkrijk Holland en het Fransche keizerrijk. Lodewijk Napoleon verleende hem in 1808 tevens den titel van procureur des Konings. In beide betrekkingen gaf hij blijk van veel bekwaamheid en beleid. In 1815, onder de regeering van koning Willem I, onderscheidde de burgemeester zich o.a. bij de groote overstrooming welke zijne stad toen teisterde. Van 1817 tot 1839 was Mr. F. Lemker tevens lid der Tweede Kamer Stat.-Gen.; en sedert laatstgenoemd jaar lid der Prov. Staten van Overijsel.
Tot de belangrijke werken, onder zijn bestuur tot stand gekomen, behooren: de aanleg van den Zuiderzeespoorweg, de verbetering van het Keteldiep, het bouwen van de kazerne ten behoeve van het Instructie-bataljon, de vestiging van het instituut van Wijk Roelandsz. (dl. III, 1502), de aanleg van Kampens fraai plantsoen en het bouwen van de Nieuwe Stadsherberg tegenover de Yselbrug. 30 jaren is hij burgemeester van Kampen geweest (1813-43).
Mr. Lemker was gehuwd met Johanna Catharina Frederika Muller, met wie hij een gelukkig leven leidde, des zomers op zijn landgoed ‘Vollenhof’, onder Oldebroek. Hij stierf in 1858 op 83-jarigen leeftijd. Hij was de laatste afstammeling uit het aanzienlijke geslacht der Lemkers, dat zich in de 17de en 18de eeuw eervol in de Kamper stadsregeering heeft onderscheiden.
Zie: Alg. Handelsblad v. 2 Febr. 1858.
Zuidema