[Guido, of Wido]
GUIDO of Wido, Cisterciënserabt van Klaarkamp volgde den tweeden abt, Gerbrandus, op, 1218. Hij werd gekozen in het bijzijn van den abt Hendrik van Heisterbach en van den beroemden Cesarius. 1219 vergezelde Cesarius opnieuw zijn abt Hendrik naar het friesche Klaarkamp, thans om de visitatie van het klooster te houden. Cesarius verzekert in zijn Dialogus, dat Guido prior van Klaarkamp was, toen hij tot abt van St. Bernard in Aduard werd gekozen. Hij wees den herdersstaf van Aduard van de hand maar berustte een tijd later in de keuze zijner broeders van Klaarkamp. Ten onrechte wordt Guido door eenige schrijvers hierom onder de abten van Aduard gerekend. De oorkonden van Klaarkamp zijn alle een eeuw geleden in den papiermolen terecht gekomen, zoodat het te begrijpen is, dat er van den abt Guido en van de andere abten weinig of geen sporen zijn te vinden. De brieven van goede getuigenis en aanbeveling, welke de Patriarch van Jerusalem aan de friesche pelgrims gaf voor den abt van Klaarkamp 14 Sept. 1218, teekenen, hoezeer Klaarkamp zich het lot ter harte nam der kruisvaarders. Hoelang abt Guido de abdij bestuurde is niet bekend; 1228 komt een abt H. voor in een oorkonde.
Ten tijde van abt Guido leefde in Klaarkamp de monnik Efferindus, aan wien Cesarius het voorwoord richtte van zijn werk Fasciculus moralitatis, uitgegeven door J.A. Coppenstein te Keulen 1615.
Zie: Caesarius Heisterbacensis, Dialogus Miraculorum c. VIII, 3, 4, 6; A. Wijbrants, De Abdij Bloemhof, 75; Charterboek v. Friesland I, 87.
Fruytier