Latijnsche school en lid van verschillende commissies. In 1848 zag hij zich door de Prov. Staten van Zuid-Holland tot lid van de Dubbele Kamer gekozen. Later werd hij lid van de Eerste Kamer, waarin hij tot zijn dood toe werkzaam is geweest.
Hij was gehuwd met Margaretha Sophia Cappelhoff, die hem met een zoon en twee dochters overleefde.
Zijn portret gelith. door J.H. Hoffmeister, gegr. door P. Velijn; het staat o.a. in den Muzen-Almanak van 1828. Men heeft van hem: Verhandeling over de dichtkunst, beschouwd als beschaafster van het menschelijk geslacht in Mnemosyne dl. IV; Verhandeling over de dichtkunst, beschouwd als geschiedschrijfster van het menschelijk geslacht, ib. VII; Verhandeling over Zoroaster en zijn Godsdienstig leerstelsel, in van Kampen's Magazijn, III, 1; Redevoering over den zegenrijken invloed der Fransche omwenteling op beschaving en volksgeluk, in Letteroef. 1829; Nieuwe geschiedenis der Jesuiten. - Statistieke bijzonderheden. - Toovenaars en Heksen-processen. - Aanteekeningen van allerlei aard, geteekend Braccander of Br. in Alg. Letterlievend Maands. 1822; Teregtwijzing omtrent bibliotheken, ib. 1828; Over de rijmklanken y en ei, in Letteroef. 1820; Proeve over de beste inrigting van het onderwijs voor de geringere standen (1821); Reistafereelen van een Hollander, in Letteroef. 1836 en 1840 (zonder naam); Reisindrukken van een Hollander, in De Tijd 1846. dl. 1 (zonder naam). Voorts een menigte recensiën (in Letteroef.) en verscheiden gedichten in de Studentenzangen (1822), in Mnemosyne, Letterlievend Maandschrift, Dichterl. Gedenkrol van Nederlands verlossing, Almanak voor het verstand en hart (1826), Liefde en vriendschap (1827), Alm. voor het schoone en goede, Almanak voor Blijgeestigen, Aurora, Vergeet mij niet, Ned. en Belg. Almanak enz.
Zijn Dichterlijke nalatenschap werd in 1862 door J.J.L. Ten Kate uitgegeven.
Zie: J.W. Elink Sterk in Levensber. Letterk. 1856, 84; Kalff, Gesch. Ned. Letterk. VII, 209; Gorinchemsch Nieuws- en Advertentieblad van 9 April 1856 en Handelsblad 31 Mrt. 1856 (2. ed.)
Zuidema