Tiele vermeldt bovendien (bl. 103) eene afzonderlijke uitgaaf van een reeks van deze platen, 29 in getal, onder den titel ‘Icones et habitus Indorum ac Lusitanorum per Indiam viventium’. Hij kende er slechts één exemplaar van. Elke plaat had een gedrukten tekst van 9-14 regels, aan het Itinerario ontleend.
In deze reeks waren, blijkens titel en aantal, niet opgenomen de afbeeldingen van Mossambique, Goa, S. Helena (2 st.), Ascencion en Angra. Deze vormen een eigen groep, en er zijn aanwijzingen, dat ook hiervan een afzonderlijke uitgaaf het licht heeft gezien. De afbeeldingen van Mossambique en Ascencion hebben, volgens de opgaaf van Tiele (Mémoire blz. 87, 88 sub a en kk) en Nijhoff (deze uitg. II blz. 255, 257), op de keerzijde een beschrijving in letterdruk, in hoofdzaak natuurlijk met die in het Itinerario overeenkomend, maar toch gedeeltelijk in andere woorden. Zoo wordt bij Ascencion verteld: ‘Die Bergen deses Eylands zijn root gelijck een Bolus.’ De beschrijvingen verwijzen ten slotte den lezer voor ‘meerdere onderrichting’ naar ‘het boeck, fol. 6 int 4. Capittel’, resp. (van Ascencion) ‘int boeck, fol. 141.’
Hebben we hier te doen met prenten, voor invoeging in het boek op de aangegeven plaats bestemd? of met prenten voor afzonderlijke uitgaaf? Deze laatste veronderstelling wordt wel bevestigd door een nieuwe vondst. De heer W.A. Engelbrecht bezit een stel losse kaarten, waarvan er twee, namelijk de groote afbeeldingen van Goa en Angra, eveneens een gedrukten tekst op den rug hebben.
‘Een cort relaes op de Stadt ende het Eylandt Goa’ komt in hoofdzaak overeen met cap. 28 van het Itinerario, maar anders geredigeerd. Het beslaat 8 kolommen, kleiner dan die in het Itinerario, en in veel grootere letter. Het eindigt met deze verwijzing: ‘die meer van dit Eylandt ende Stadt, als oock het omligghende landt begheert te weten, lese myne Itinerario ofte Schipvaert van Oost Indien, als oock het boeck gheintituleert l'Asie de Ioan de Barros, Cronijck schryver ende Raets heer des Conincks van Portugael, in zijn 2. Deca. int 5. boeck, int eerste ende tweede Capittel, alwaert int besonder, en seer warachtelijcken gehandelt wert, salder goede satisfactie kryghen, etc. FINIS.’ De acht kolommen tekst staan op de rugzijde van de onderhelft van de prent, zoo dat ze, wanneer men deze omvouwt, rechtop voor den lezer komen te liggen, en als de prent verder met zorg van rechts en links wordt dicht gevouwen, vier bladzijden vormen van 2 kolommen elk, het geheel juist op het folio-formaat.
‘Vande Vlaemsche Eylanden ende de Stadt Angra’ is een tekst van gelijken omvang, ook in 8 kolommen, op te vouwen als 4 bladzijden folio. De inhoud komt weer - ook weer niet letterlijk - overeen met cap. 97 van het Itinerario. Eene verwijzing naar het boek of andere bronnen vind ik hier niet.