Veere, 14 juni 1991
Lieve Gustaaf en Janna,
Ziehier weer een brief van mij. We zijn de hele maand ‘sad’ geweest van Gustaafs verslag van jullie reis naar Joegoslavië.
Wij dachten juist dat jullie dat georganiseerde reizen heel prettig vonden. Zijn jullie niet ook al met een bus naar Marokko gegaan? En ik meen me te herinneren dat jullie enkele jaren geleden met veel genoegen zo'n reis door Indonesië hebben gemaakt.
Wijzelf hebben met georganiseerd reizen maar weinig ervaring. Afgezien van de schoolreisjes van vroeger dan. Ik heb ooit één groepsreis gemaakt, met een stel boze Hollandse schrijvers naar Den Haag. Dat was geloof ik in 1970, sindsdien heb ik ons vaderlandse literatuurbedrijf nooit meer serieus genomen. Onderweg naar Callian hebben Nina en ik als we zo'n touringcar vol met vakantiegangers passeerden wel vaak over het georganiseerd reizen gefilosofeerd. We bespraken dan de voor- en nadelen ervan. Ik heb altijd een hekel aan massatoerisme gehad. Volgens mij hangt het succes van het massatoerisme niet alleen samen met de enorme uitbreiding van de internationale verkeerscapaciteit, en met de opkomst van de reisagentschappen, maar ook met het succes van de televisie. Hoe moet je anders verklaren dat al die mensen bij voorkeur afreizen naar landen en streken waarvan ze het landschap en de cultuur via het scherm al uit en te na kennen? Mijn aversie tegen het fenomeen berust natuurlijk op een te romantische kijk op reizen. Ik ben helaas behept met de archaïsche opvatting dat reizen riskant moet zijn, liefst heel gevaarlijk. De ware reiziger is een suïcidant, minstens een solitair (al of niet voorzien van manschappen). In ons autootje stelden Nina en ik soms een toptien van de grootste reizigers aller tijden samen. En dan kwamen we altijd weer op dezelfde namen: Marco Polo natuurlijk, Columbus, Gagarin, Livingstone, Chatwin, die V.P.R.O.-wandelaar Klaas Vos. De tiende plaats was altijd voor Stevenson in de Cevennen.
Op een keer stonden we ergens bij Beaune met panne langs de weg. Toen reed een colonne van drie Amsterdamse luxe bussen ons voorbij. Zodra ze ons zagen begonnen de drie buschauffeurs te toeteren en de vakantiegangers wuifden ons vol enthousiast leedvermaak toe. Toen begrepen we wel wat de voordelen van die groepsreizen waren.
Ik heb een oudere zuster. Vorig jaar werkte ze bij een reisagentschap, ze moest groepen die aan een zogenaamde ‘culturele reis’ deelnamen begeleiden. Mijn zuster vertelde het volgende: Op een keer reed ze met zo'n gezelschap in een bus door Midden-Frankrijk. Het ging om de bekende kastelentocht langs de Loire, en dan bij Nantes door Bretagne omhoog naar St. Malo en Mont-St. Michel. In die tijd had je in Italië het wereldkampioenschap voetballen, de Mondiale, dat herinneren jullie je misschien nog wel. Bijgevolg zat het gezelschap elke avond in de hotellounge voor de Tv om naar een voetbalwedstrijd te kijken. Overdag probeerden de toeristen het